Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – «Γειά σου Μητσάκη, μεγάλε δάσκαλε!». «Επιστροφές» των τραγουδιών του Γιώργου Μητσάκη μέσα από τα χρόνια.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης προσφωνεί έτσι τον Γιώργο Μητσάκη, στην εισαγωγή του «Τι γυρεύεις παλικάρι». Από τα νεώτερα τραγούδια του δημιουργού, που ο Καζαντζίδης ηχογραφεί λίγο πριν ο Μητσάκης φύγει για πάντα, το 1993. Με αυτή την αφετηρία, ακούμε τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη όπως «επέστρεψαν» στην δισκογραφία τόσο στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε αλλά και την εποχή που ήταν ο ίδιος ενεργός στην δισκογραφία. Από τα περίφημα «extended play» του ’60 με τον Μπιθικώτση, την Πόλυ Πάνου, την Γιώτα Λύδια, στις κατοπινές ερμηνείες των παλιών του τραγουδιών από την Μπέμπα Μπλανς, τη Λίτσα Διαμάντη, τον Γιάννη Καλατζή, τον Μπάμπη Τσετίνη. Από εκεί, στους μεγάλους δίσκους του ’70 με αφετηρία «Το παλιό τεφτέρι του Μητσάκη» αλλά και σε εκτελέσεις με την Σωτηρία Μπέλλου, τη Γλυκερία, τον Μπάμπη Γκολέ και τα «δαχτυλίδια» του ’80. Κι ύστερα ήρθαν οι κομπανίες, για να φτάσουμε στο «Θα φύγω θα με χάσεις» που – αν και όχι τόσο γνωστό στις παλιότερες δεκαετίες – ξεπερνά τις 1 εκατ. προβολές στο Youtube με την Ιουλία Καραπατάκη και άλλες νεώτερες εκτελέσεις. Τα τραγούδια ταξιδεύουν πάντα στο χρόνο, ο Μητσάκης είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα τραγούδια του πού «ότι ώρα και να τ’ ακούσεις, είναι φρέσκα», τα χρόνια είναι πολλά κι ίσως χρειάζονται περισσότερες εκπομπές για την καταγραφή ενός τέτοιου ταξιδιού. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

Σημείωση: Στη φωτογραφία, ο Γιώργος Μητσάκης στη βεράντα του σπιτιού του στο Πόρτο Ράφτη, κρατά και «δείχνει» τον τελευταίο δίσκο που εκδόθηκε με καινούργιες ηχογραφήσεις των τραγουδιών του, λίγο πριν εκείνος φύγει για πάντα. Είναι ο δίσκος «Ο κ. Μητσάκης». Στην εισαγωγή του πρώτου τραγουδιού του, υπάρχει η προσφώνηση του Στέλιου Καζαντζίδη που …«κλέψαμε» γι’ αυτή την αναφορά.

σχετικα ondemand