Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – «Κάτσε ν’ ακούσεις μια πεννιά…», απ’ όλες τις εποχές του Πρόδρομου Τσαουσάκη

Τρίτη 26 Οκτωβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
Είπαμε λοιπόν σήμερα στην εκπομπή να ακούσουμε τραγούδια με την φωνή του Πρόδρομου Τσαουσάκη. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 μόλις χρόνων, στις 22 Οκτωβρίου του 1979. Αυτές τις μέρες, συμπληρώθηκαν 42 χρόνια από τον θάνατό του.
Ο πλέον πολυσύχναστος μεταπολεμικός ερμηνευτής του Τσιτσάνη. Από το ’46 και για μια δεκαετία, έχει τραγουδήσει σε περισσότερα από 70 τραγούδια του Τσιτσάνη – τα 50 από αυτά ως πρώτη φωνή και καμιά εικοσαριά ως χαρακτηριστική δεύτερη, κατ’ εξοχήν δίπλα στην Μαρίκα Νίνου και τη Σωτηρία Μπέλλου. Πολλά από τα τραγούδια που εκείνος πρωτόπε, υπάρχουν πάντα τόσο στα στόματα των νεώτερων τραγουδιστών, όσο και στα στόματα του κόσμου – έστω κι αν, με τα χρόνια, όλο και λιγότεροι θυμούνται ότι ο Τσαουσάκης μαζί με την Μπέλλου ηχογράφησαν πρώτοι τη «Συννεφιασμένη Κυριακή»!
Με την καθιέρωση των 45 στροφών, στα χρόνια του ’60, συνεχίζει και ηχογραφεί περισσότερα από 100 τραγούδια. Πιο γνωστά ανάμεσά τους το «Πιτσιρικάκι», οι «Πετονιές» και το «Βαρβάκειο». Θα πει και κάποια παλιά σε νέες εκτελέσεις αλλά τα περισσότερα είναι καινούργια που υπηρετούν μια εικόνα «βαρύ» τραγουδιστή, νοσταλγού της μαγκιάς μιας άλλης εποχής.
Η διαδρομή του στην δισκογραφία στα χρόνια του ’70 πιά, θα κλείσει με τον ρόλο του Σταύρακα στο «Ζει!» του Μίμη Πλέσσα και του Κώστα Βίρβου και έναν και μοναδικό μεγάλο δίσκο που ξαναλέει παλιά τραγούδια. Ξεκινώντας από την πρώτη του ηχογράφηση – λέει «Κάτσε ν’ ακούσεις μια πεννιά / πιες κι ένα ποτηράκι / κι αν θες ζεϊμπέκικο γλυκό / περίμενε λιγάκι» – τον ακούμε να τραγουδά Τσιτσάνη, Καλδάρα και Τατασόπουλο από τα χρόνια του γραμμοφώνου αλλά και νεώτερα γνωστά και λιγότερο γνωστά τραγούδια του.
Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand