Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – «Περιπέτειες στη χώρα του Τζακ ο’ Χάρα»- Η Βίκυ Μοσχολιού με τον Γιώργο Ζαμπέτα [Μέρος 3ο]

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ και στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
Το 1972, ο Γιώργος Ζαμπέτας και η Βίκυ Μοσχολιού, θα κάνουν τον μοναδικό κοινό μεγάλο δίσκο τους, τις «Περιπέτειες».
Θα περάσουν 23 χρόνια, ωσότου η Μοσχολιού κάνει έναν ακόμη δίσκο με τραγούδια του Ζαμπέτα – τρία χρόνια αφ’ ότου εκείνος έχει φύγει για πάντα. Μάλιστα, αυτός θα βαφτιστεί από το συγκλονιστικό τραγούδι για τον «Τζακ ο’ Χάρα» που είχε πρωτοπεί στις «Περιπέτειες» ο Ζαμπέτας. Θα περιλαμβάνει όμως κυρίως ανέκδοτες μελωδίες του, με λόγια που έγραψε- κοντά στη “μυθολογία” του Ζαμπέτα – ο Θοδωρής Ποάλας.
Την είχα ρωτήσει γι’ αυτή την απόσταση: «Είχαμε επαφή, δεν είχαμε χαθεί, παρ’ όλο που δεν είμαστε μαζί στο πάλκο .Και ήμουνα στην Πλάκα ακόμη, όταν πήρα τον παραγωγό μου και πήγαμε στο σπίτι του. Ήμουν στα πάνω μου τότε, αλλά δεν την είχε πια την Κολούμπια ο Λαμπρόπουλος. Οι άνθρωποι της εταιρίας αντέδρασαν, τα απέρριψαν. Εκεί είχα πικραθεί πολύ. Πικράθηκα, ντράπηκα, δεν ήθελα να νοιώσει ο Ζαμπέτας έτσι. Τότε, είχαμε πάει και στο Μίκη για τραγούδια και πάλι τα είχαν απορρίψει. Στεναχωριόμουν πολύ όταν τέτοιους δημιουργούς τους απέρριπταν. Αλλά άρχισε ν αλλάζει το τραγούδι, να μπαίνει σ ένα άλλο στυλ, να μπαίνουν άλλοι άνθρωποι. Σιγά σιγά αυτοί οι δημιουργοί παραγκωνιστήκανε, τους θεωρούσανε – μάς θεωρούσανε, αργότερα – «ντεμοντέ». Από τότε φοβόμουνα να ξαναπάω ν’ ακούσω τραγούδια του, παρ ότι μού’ λεγε: «Έλα ν ακούσεις, μανάρα!». Του’ λεγα ναι, αλλά μέσα μου σκεφτόμουνα: «άμα τ απορρίψουνε τι κάνω;». Δεν ήτανε μόνο στο χέρι μου να τα πω, έπρεπε να συμφωνούνε κι εκείνοι. Το φοβόμουνα λοιπόν πάρα πολύ!» Τη θυμάμαι, προχωρημένα χρόνια του ’80, να σκέφτεται αν θα ταίριαζε ένας δίσκος με μελωδίες του Ζαμπέτα και στίχους του Τριπολίτη – είχαν ήδη μοιραστεί με το Ζαμπέτα, το «Επεμβαίνεις» του Κραουνάκη. Τελικά, έγινε «Ο Τζακ ο Χάρα» το 1995, όταν ο Ζαμπέτας είχε φύγει.

Είναι όμως και κάποια κινηματογραφικά που δεν καταγράφηκαν για την δισκογραφία. Η Μοσχολιού με τον Τζανετή να τραγουδούν «Με το βοριά» και «Μεσάνυχτα που να σε βρω». Είναι και τα τραγούδια του Ξαρχάκου και του Μαρκόπουλου που ο Ζαμπέτας «κέντησε» με το μπουζούκι του: «Χάθηκε το φεγγάρι», «Τα τραίνα που φύγαν», «Πέρα από τη θάλασσα». Και μ’ αυτά συμπληρώνεται η περιγραφή της κοινής πορείας της Βίκυς Μοσχολιού με τον Γιώργο Ζαμπέτα.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Στη φωτογραφία, το εξώφυλλο με την Μοσχολιού και το οπισθόφυλλο με τον Ζαμπέτα, από τον μεγάλο δίσκο βινυλίου με τις «Περιπέτειες» του 1972. ΟΙ νέες ισορροπίες δημιουργών – τραγουδιστών στα εξώφυλλα του ’70. Και μαζί, το ένθετο του ψηφιακού πια «Τζακ ο Χάρα», στα 1995.

σχετικα ondemand