Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – «Παρέα μ’ έναν ήλιο» – Μάριος Τόκας, Φίλιππος Γράψας, Δημήτρης Μητροπάνος: Ένας δίσκος, μια ιστορία, μια εποχή… (1994)

Τρίτη 19 Οκτωβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
Λίγο πριν τελειώσει το 1994, κυκλοφόρησε ο δίσκος «Παρέα μ’ έναν ήλιο». Με μουσική του Μάριου Τόκα. Στηριγμένος ολόκληρος σε στίχους του Φίλιππου Γράψα. Και με μοναδικό ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο. Το «Άγιο» ακροατήριο, είχε δοξάσει δύο χρόνια πριν – σε μια εποχή με πολλά εύκολα «σουξέ» – το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα». Όμως, όπως θυμόταν μετά από χρόνια ο Μάριος Τόκας: «Μια ισχυρή μερίδα, έλεγε ότι τα “Λαδάδικα” έχουν τόσο ειδικό θέμα που ενδεχομένως δεν μπορεί να συγκινήσει πλατιά. Ακόμη κι εγώ… Πίστευα περισσότερο τον “Άσωτο”, ένα τραγούδι που ακούστηκε φυσικά αλλά δεν έγινε και πανελλήνιο σουξέ». Και δεν ήταν η μόνη αναστολή του πριν την κυκλοφορία: «Ο ίδιος είχα αναστολές ακόμη και για το ρεφρέν στο “Ζεϊμπέκικο του Αρχάγγελου”. Έκανα σχεδιαγράμματα, πάλευα να γράψω κάτι άλλο αλλά δεν μπορούσα. Δεν ήθελα να το βάλω στον δίσκο, όμως ο Μητροπάνος, ο Γράψας και ο Ηλίας Μπενέτος ( παραγωγός του δίσκου) ούτε που να τ’ ακούσουν. Πείστηκα μόνο όταν το άκουσα ηχογραφημένο…».
Απόψε – 27 χρόνια μετά! – θα ξανακούσουμε ολόκληρο το δίσκο. Ένα ακόμη ταξίδι στα πρώτα χρόνια του ’90 – με τις εμπειρίες και τις αλλαγές που φέρνουν τα χρόνια που μεσολάβησαν. Σ’ αυτή τη σειρά που- όπως σημειώνουμε πάντα – λέμε σαν «παραμύθια» τις ιστορίες κάποιων δίσκων και τους ακούμε ολόκληρους. Σαν να βάζαμε με προσοχή και τις δυο πλευρές ενός παλιού δίσκου βινυλίου. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand