Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – Μέσα από στίχους του Μανώλη Ρασούλη «…έρχονται κάτι στιγμές που θαρρώ πως τα ‘χω δει όλα!». Μέρος 2ο

Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Οκτωβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
Μ’ αυτό το στίχο, ξεκινούσε η μοναδική δισκογραφική δουλειά που έγινε με την σύμπραξη των περισσότερων από τους βασικούς συνεργάτες του Μανώλη Ρασούλη, όταν εκείνος είχε φύγει. Με πρωτοβουλία της Χαρούλας Αλεξίου, ο δίσκος «Η τρίπλα». Με ανέκδοτους στίχους που άφησε πίσω του: «Έρχονται κάτι στιγμές που θαρρώ πως τα χω δει όλα / μα έρχεται πάλι μια στιγμή που λες χάλασε του μυαλού μου η κονσόλα / και στο όνομα ετούτων των στιγμών …σόου μαστ γκόου ον». Σε ελεύθερη μεταφορά: «παρά της δυσκολίες, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές, η ζωή πρέπει να συνεχιστεί».

Μ’ αυτή την πυξίδα, ξανακούμε σε δύο εκπομπές, τραγούδια με στίχους του Μανώλη Ρασούλη και μουσικές του Νίκου Ξυδάκη, του Μάνου Λοΐζου, του Χρήστου Νικολόπουλου, του Πέτρου Βαγιόπουλου, ακόμη και του Βασίλη Τσιτσάνη. Γνωστά – από τη «Γυφτιά» και τα «Δήθεν», «Τα τραγούδια της Χαρούλας», το «Παίξε Χρήστο επειγόντως» – και κάποια που χρειάζονται μια δεύτερη ευκαιρία: «Στον κυκεώνα έχεις χαθεί/ Μα εδώ θα μ έβρεις πάλι/ Δεν περπατάς, παραπατάς/ Κι αν δεν τον βρεις τον δρόμο σου/ Να μη με λεν …Τσιτσάνη» έγραψε πάνω σε μια ανέκδοτη μελωδία του Τσιτσάνη. Ακούμε ακόμη, ερμηνείες του Ρασούλη, τόσο σε δικούς του στίχους όσο και σε κάποιες μελοποιήσεις του Ναζίμ Χικμέτ από τον Μάνο Λοΐζο.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια». «Έρχονται κάτι στιγμές που θαρρώ πως τα χω δει όλα…»

σχετικα ondemand