Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – Το τζουκ μποξ παίζει… «Την πόρτα μη μου κλείνεις» – Τραγούδια του Γιώργου Λαύκα στις 45 στροφές. Μέρος 1ο

Τετάρτη 30 Ιουνίου και Πέμπτη 1 Ιουλίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Είναι  κάποια τραγούδια του Γιώργου Λαύκα, που έρχονται και ξανάρχονται στις επιλογές απ’ το παρελθόν, τόσο στη δισκογραφία, όσο και στα πάλκα. «Ηλιοβασίλεμα σωστό», «Μεσάνυχτα βαθιά σκοτεινιασμένα», «Σε καταραμένες  στράτες»  ή «Σκαλοπάτι, σκαλοπάτι»«Σαν ανεμόμυλος να πάψεις να γυρνάς». Είναι και κάποια άλλα που και χωρίς πολλές εκτελέσεις, άντεξαν και τραγουδιούνται ακόμα, τουλάχιστον σ’ έναν πιο κλειστό κύκλο οπαδών του λαϊκού τραγουδιού: «Την πόρτα μη μου κλείνεις», «Καρδιά πληγωμένη», «Στο 13 το κελί», «Δέκα φορές μπατίρισα». Πολύ λίγα, μέσα από έναν αριθμό 200 περίπου ηχογραφήσεων, που κατέγραψε ο μελετητής του λαϊκού τραγουδιού Αντώνης Κόντος, όταν  κάποια στιγμή συγκέντρωσε τη δισκογραφία του Γιώργου Λαύκα. Κι ακόμα λιγότερα για έναν μουσικό – συνθέτη, μπουζουξή και τραγουδιστή – που κόντευε 30 χρόνια στο πάλκο, όταν έφυγε από τη ζωή, μόλις στα 48 του χρόνια.

Ο Γιώργος Λαύκας, έφυγε από τη ζωή το Δεκέμβρη του 1972.

Η Στέλλα Χασκίλ λέει τα τέσσερα πρώτα τραγούδια του, τον Φεβρουάριο του 1947. Είναι και για εκείνη οι πρώτες της ηχογραφήσεις στην δισκογραφία. Τότε, ο Λαύκας είναι 23 χρόνων. Έχει έρθει μέσα στην Κατοχή στην Αθήνα, από την πατρίδα του, το χωριό Καταβόθρα της Λακωνίας. Σύμφωνα με στοιχεία που αντλούμε, από το πιο πλήρες μέχρι σήμερα βιογραφικό του, σ ένα σχετικό αφιέρωμα του περιοδικού “ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ” (Τεύχος 12, Ιούλιος 2005) είναι γιός βιολίστα που παίζει σε τοπικά πανηγύρια. Έχει ήδη αρχίσει να μαθαίνει βιολί όταν, στα χέρια ενός θείου του που έχει ταξιδέψει στη Σύρο και στην Τουρκία, βλέπει για πρώτη φορά το όργανο με το οποίο έμελλε να ασχοληθεί κυρίως. Το μπουζούκι. Όταν βρεθεί στην Αθήνα, θα συναντήσει τον Δημήτρη Στεργίου, τον περίφημο Μπέμπη του μπουζουκιού και απ’ αυτόν τον Μανώλη Χιώτη. Για ένα διάστημα θα συγκατοικήσουν στο Νέο Κόσμο και θ αρχίσουν να παίζουν μαζί. Αρχικά σε μικρότερα μαγαζιά της εποχής και εν τέλει στο περίφημο «Πίγκαλς» της Οδού Πατησίων, ακριβώς στα 1947.

Περίπου 30 τραγούδια θα ηχογραφήσει ο Γιώργος Λαύκας στις 78 στροφές, από τα 1947 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Ανάμεσα σ’ αυτά βέβαια τα περισσότερα από τα πιο γνωστά κομμάτια του που άντεξαν στο χρόνο. Από την καθιέρωση των 45 στροφών και για μια εφταετία σχεδόν, ο Γιώργος Λαύκας συνεργάζεται με την «Κολούμπια» και με όλους σχεδόν τους λαϊκούς τραγουδιστές που τότε ηχογραφούν με την ετικέτα της εταιρίας. Παλιότερους και νεώτερους. Κατ’ αρχήν, με τον Καζαντζίδη – που ήδη τους συνδέουν κάποια τραγούδια από τις 78 στροφές. Η μεγαλύτερη επιτυχία τους το λαϊκό … βάλς «Την πόρτα μη μου κλείνεις».  Τραγούδια του Λαύκα όμως θα ηχογραφηθούν και με τον Γαβαλά, την Γιώτα Λύδια, την Πόλυ Πάνου, την Καίτη Γκρέυ, τον Αντώνη Ρεπάνη, τον Στράτο Διονυσίου, τον Απόστολο Νικολαίδη, τον Γιώργο Χατζηαντωνίου. Λίγα είναι τα τραγούδια που λέει ο ίδιος και λίγα είναι τα σόλο που καταγράφονται με πρωταγωνιστή το μπουζούκι του. Ακριβώς σ’ αυτές τις ηχογραφήσεις, είπαμε να σταθούμε σ’ αυτές τις δύο εκπομπές. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια». 

 

σχετικα ondemand