Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Κάποιος φίλησε την άνοιξη στο στόμα!» (μέρος β’) | 07.05.2024

Η Ανάσταση και η άνοιξη, λουλούδια και τραγούδια, mέσα από τη δισκογραφία, μέσα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 

Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα 6 και 7 Μαΐου, 9 με 10 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα και στο Δεύτερο Πρόγραμμα. 

Ο τίτλος από μια καντάδα που μιλάει για «πουλιά και λούλουδα κι ανθρώπινες καρδιές». «Όλα μαράθηκαν αγάπη μου απόψε/ Έμπα στον κήπο με τις χίλιες ευωδιές/ Και το πιο κόκκινο τριαντάφυλλό του κόψε/ Να το καρφώσω στα σγουρά σου τα μαλλιά/ Που της νυχτιάς έχουν αγάπη μου το χρώμα/Να σε φιλήσω και να πούνε τα πουλιά/ Πως κάποιος φίλησε την άνοιξη στο στόμα!». Και γιατί να μην κερδίζει ο ρομαντισμός τη διάθεσή μας μια τέτοια στιγμή; Ο στίχος «Κάποιος φίλησε την άνοιξη στο στόμα!» γίνεται κάτι σαν «μότο» για τις επιλογές μας.  

Στον απόηχο της Πασχαλιάς, μέσα στην φόρα της άνοιξης, λέμε να αναζητήσουμε τέτοιες εικόνες του τραγουδιού. Μέσα απ’ όλη την ιστορία του, μέσα από όλα τα είδη του. Νίκος Γούναρης και Τώνης Μαρούδας, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και  Στέλλα Χασκίλ, η Ελένη Βιτάλη και η Γλυκερία, η Αννα Καραμπεσίνη, ο Χρύσανθος, ο Στέλιος Μπέλλος, ο Αλέκος Κιτσάκης και ο Δημήτρης Ζάχος, η Γιώτα Λύδια και η Λίτσα Διαμάντη τραγουδούν για τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, παπαρούνες, μανουσάκια, τον Απρίλη και τον Μάη… Κι ακόμη, η Δόμνα Σαμίου και πολλοί καλεσμένοι της από μια ζωντανή ηχογράφηση για το Δεύτερο Πρόγραμμα του 1980 σε τραγούδια της Λαμπρής και της άνοιξης και  η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη και η δική της καταγραφή για την ιστορία του «Αη Γιώργη με το φίδι»… Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ: Η εικόνα της ανάρτησης,  … «ορέον βάζον με άνθη» του Μπόστ.

σχετικα ondemand