Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – Για τις «φωνές» του Γιώργου Μητσάκη

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7. Μοιράζοντας τα 600 – περίπου – τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη στους ερμηνευτές τους, έχουμε μια σαφή εικόνα για τις επιλογές, για τις προτιμήσεις του από εποχή σε εποχή. Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, η Σωτηρία Μπέλλου, η Μαρίκα Νίνου και ο ίδιος λένε τα περισσότερα τραγούδια του στην πρώτη εποχή του γραμμοφώνου. Όταν όμως μπαίνει στις επιλογές του ο Στέλιος Καζαντζίδης, είναι εκείνος που παίρνει τα σκήπτρα. Συνολικά, θα πει 45 τραγούδια του Μητσάκη – τα περισσότερα στις 78 στροφές και λίγα σε μικρά δισκάκια του ’60. Θα χρησιμοποιήσει αρκετά και τραγουδιστές που συνδέονται κατ’ εξοχήν μαζί του: Τον Δημήτρη Ρουμελιώτη, τον Νίκο Γιουλάκη, τον Θόδωρο Κανακάρη, την Μπέμπα Μπλάνς. Αλλά, θα δώσει και αρκετά τραγούδια και στην Πόλυ Πάνου και λιγότερα, στην Καίτη Γκρέυ και την Γιώτα Λύδια. Ενώ η τραγουδίστρια που κυρίως συνδέθηκε μαζί του στο πάλκο, η Άννα Χρυσάφη, θα ηχογραφήσει ελάχιστα τραγούδια του και μάλιστα σε πρώτη εκτέλεση. Στα χρόνια των 45 στροφών και των μεγάλων δίσκων, θα συναντηθεί με τον Γιάννη Καλατζή, τη Λίτσα Διαμάντη, τον Γιώργο Νταλάρα. Ο Γιάννης Μπογδάνος είναι ένας τραγουδιστής που θα πει πολλά από τα τελευταία του τραγούδια, ενώ η Γλυκερία ξαναλέγοντας το «Μού ‘φαγες τα δαχτυλίδια», θα κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στην τελευταία δεκαετία της ζωής του. Από τις ηχογραφήσεις όλων αυτών με τον Γιώργο Μητσάκη, οι σημερινές μας επιλογές. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».
ΥΓ: Η φωτογραφία από την συνεργασία του στα χρόνια του ’50 στα πάλκα, με την Άννα Χρυσάφη. Κάποτε, τού επισήμανα ότι δεν υπάρχουν πολλές φωτογραφίες του με συνεργάτες πριν το ’60. Η απάντηση ήταν: “Τότε δεν χρειάζονταν οι φωτογραφίες για να …ορθοποδήσεις!”.

σχετικα ondemand