Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε… | 05.03.2024

Η Δούκισσα τραγουδά Χιώτη, Μητσάκη, Ζαμπέτα, Μαρκόπουλο, Βοσκόπουλο, Σπανό και Μουσαφίρη

Τρίτη 4/3/24, 9 με 10 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα και στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Από τις καλλίτερες και πιο συνειδητές διασκεδάστριες στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Μπορεί κάποτε να με ξένιζαν κάποιες επιλογές τραγουδιών στη δισκογραφία της. Και η «κοσμικότητα» των νυχτερινών κέντρων, δεν ήταν ποτέ του χαρακτήρα μου. Έφτανε όμως πάντα η αξιοπρέπεια της παρουσίας της, η φινέτσα της, το χαμόγελο ακόμη και ο αυτοσαρκασμός της, για να με κάνουν να ξεπεράσω τις ενστάσεις μου. Σαφώς, είδος εν ανεπαρκεία στα νεότερα χρόνια…

Την εποχή των μεγάλων δίσκων και των μεγάλων κέντρων της παραλίας, συνδέθηκε κατ’ εξοχήν με τον Τάκη Μουσαφίρη: «Ατάκα κι επιτόπου» και «Να χαρώ το μωρό». «Είσαι τρελός αλλά ωραίος τρελός», «Σου μιλάω για μεγάλη τρέλα» κλπ. Νωρίτερα, σε 45άρια αλλά και σε… μελό ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, συνδέθηκε με τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Γιώργο Μητσάκη αλλά είπε και τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Γιάννη Σπανού και του Γιώργου Κοινούση. Ξεκίνησε στα χρόνια του γραμμοφώνου, τραγουδώντας «Σβήσε τη φλόγα» και «Απότομα» του Μανώλη Χιώτη αλλά και πολλά δακρύβρεχτα λαϊκά εκείνης της εποχής.

Οι επιλογές της σημερινής εκπομπής ανατρέχουν σε όλα αυτά, σε γνωστές και λιγότερο γνωστές στιγμές τους. Ανάμεσα στα τραγούδια, διαβάζουμε αποσπάσματα από συνομιλίες μαζί της, σκεφτόμαστε και προσπαθούμε να δούμε το υλικό της με την εμπειρία και μέσα από τα μάτια του παρόντος.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Η φωτογραφία από την τελευταία «αυτοβιογραφική» σειρά εκπομπών που κάναμε για το ραδιόφωνο. «Πρέπει να ξέρεις μηχανή», 25 Ιανουαρίου 2007.


σχετικα ondemand