Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Στέλιος Καζαντζίδης. «Το ζεϊμπέκικο στην εποχή του γραμμοφώνου» | 14.12.2023

Πέμπτη 14  Δεκεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Δεν συμβαίνει συχνά «κεντρικές» εκδηλώσεις να έχουν να κάνουν με τον Στέλιο Καζαντζίδη και το ζεϊμπέκικο. Ακόμη και μόνο γι’ αυτό, χρειάζεται υποσημείωση η συναυλία που τρεις σύγχρονοι τραγουδιστές (Κότσιρας, Μπάσης, Γιάννης Διονυσίου) θα τραγουδήσουν κάποια από τα ζεϊμπέκικα που έχουμε αρκετά συνδέσει με την φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη. Βέβαια, εδώ και κάποιες δεκαετίες, το ζεϊμπέκικο είναι σχεδόν …τουριστική ατραξιόν! 

Και ίσως δύσκολα μπορεί να φανταστεί το κλίμα μέσα στο οποίο γράφονταν κάποια από αυτά ή παίζονταν στα πάλκα την εποχή που εμφανιζόταν σ’ αυτά ο Στέλιος Καζαντζίδης. Ιδιαίτερα στα χρόνια του ’50, το ζεϊμπέκικο είναι κυρίαρχος ρυθμός στην δισκογραφία και κυρίαρχος χορός στα λαϊκά κέντρα. Τα 2/3 των τραγουδιών που λέει στα χρόνια του γραμμοφώνου ο Καζαντζίδης, είναι ζεϊμπέκικα. Αλλά, ένα «αφιέρωμα» στα ζεϊμπέκικο είναι, ζεϊμπέκικα διάλεξε να τραγουδήσει από τα παλιά και στον προ-τελευταίο του δίσκο. Και κυρίως ζεϊμπέκικα του ’50 (Τσιτσάνης, Μητσάκης κα.) ήταν πολλά από τα τραγούδια που διάλεξε να ξανατραγουδήσει από τα παλιά, όλα τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια, ζεϊμπέκικα ήταν και κάποιες από τις τελευταίες μεγάλες του επιτυχίες («Βραδιάζει», «Το δικό σου αμάρτημα»)  και πολλά από τα χαρακτηριστικά τραγούδια της τελευταίας του εποχής. Ακόμα και η τελευταία του ηχογράφηση .Η εκπομπή δεν είναι παρά ένας πρόλογος στη σχέση του Καζαντζίδη με το ζεϊμπέκικο όπως καταγράφεται στην δισκογραφία. Και στο ξεκίνημά του, και στα χρόνια με την Μαρινέλλα αλλά και μετά. Με στάσεις σε όλες τις εποχές αλλά με ιδιαίτερη έμφαση, στα χρόνια του γραμμοφώνου.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ: Η διαφημιστική καταχώρηση από την εποχή που αρχίζει να περιορίζεται η δύναμη του ζεϊμπέκικου στα λαϊκά κέντρα. Από την «Τριάνα του Χειλά»…

σχετικα ondemand