Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Για τον Βασίλη Σκουλά και τη δισκογραφία του» | 29.09.2023

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ,

στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Η ιδέα της σημερινής εκπομπής γεννήθηκε με την παρατήρηση ότι «τα αντίθετα», το τραγούδι του Νίκου Τερζή και του Γιάννη Κότσιρα που λέει ο Βασίλης Σκουλάς στα πλαίσια της τηλεοπτικής σειράς «Σασμός», μετράει πάνω από 5,5 εκατ. προβολές στο youtube. Σκέφτηκα ότι χρωστάμε ένα – σύντομο έστω – πέρασμα στην δισκογραφία του Βασίλη Σκουλά, που μετράει πια κοντά 40 χρόνια σε ευρύτερες επιλογές, αλλά  φτάνει τα 60 χρόνια στον τόπο του, στην Κρήτη. Στα 23 του χρόνια, είπε την «Ντελίνα». Το 1976 τραγουδά τον «Χαλεπιανό μανέ» στα «Τραγούδια Κρήτης» του Σίμωνα Καρρά. Τότε ο Βασίλης Σκουλάς είχε ήδη τοπική δισκογραφία σε μικρότερες εταιρίες, που εμφανίζονται σιγά σιγά εκείνα τα χρόνια στην Κρήτη. Δίσκοι με μαντινάδες, νέα χορευτικά τραγούδια, αλλά και δικές του εκτελέσεις σε κλασσικά τραγούδια της Κρητικής παράδοσης. Το ’80, θα έρθει η συνεργασία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Η Κρητική δισκογραφία θα είναι πάντα η βάση του. Μια σειρά μεγάλων δίσκων βινυλίου με καινούργια τραγούδια που γράφει με τους σύγχρονους ποιητές της Κρήτης και μαντιναδολόγους Μήτσο Σταυρακάκη, Γιώργη Καράτζη  και με μουσικούς συνεργάτες ανθρώπους της γενιάς του, όπως ο Γιάννης Ξυλούρης ή νεότερους, όπως ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης ή ο Πάρις Περισυνάκης. Και πάντα με δικές του εκτελέσεις σε κομμάτια που  έρχονται από την ανώνυμη δημιουργία.

Καλοκαίρι του 1992, κυκλοφορεί ο «Πικραμένος αναχωρητής», οι μελοποιήσεις του Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Και το φθινόπωρο του 1995, έρχεται η συμμετοχή του Βασίλη Σκουλά στην «Αιολία» του Μιχάλη Νικολούδη. «Ήλιος Θεός», με στίχους του Πάρη Μήτσου. Από εδώ και κάτω ο Βασίλης Σκουλάς, κρατώντας πάντα το δέσιμό του με την παράδοση της Κρήτης, θα ανοιχτεί πολύ περισσότερο σε κάποιες πιο έντεχνες ανησυχίες αυτού του χώρου – και ο όρος χρησιμοποιείται για να συνεννοηθούμε γρήγορα κι εύκολα κι όχι γιατί είναι ο πλέον δόκιμος. Τα τραγούδια με τον Πάρι Περισυνάκη, οι στίχοι του Κώστα Φασουλά, οι συνεργασίες με τον Μάριο Τόκα, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Κώστα Λειβαδά, οι στίχοι του Ηλία Κατσούλη είναι ξεχωριστά κομμάτια αυτών των τελευταίων 30 χρόνων. Και πάντα δίπλα σ’ αυτά υπάρχουν ερμηνείες παλιών κομματιών, με το δικό του τρόπο, με το δικό του ήχο από εποχή σε εποχή… Η εκπομπή δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα από τις περισσότερες από 400 ηχογραφήσεις του όλα αυτά τα χρόνια. Πάντα, με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

ΣΗΜ : Οι φωτογραφίες της ανάρτησης από τις «μνήμες» του προσωπικού μου αρχείου :  Ο Βασίλης Σκουλάς σε πατάρι στα Ανώγεια από μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στο Νίκο Ξυλούρη το 2010 αλλά και στην ηχογράφηση μιας ραδιοφωνικής εκπομπής το 2007.

σχετικα ondemand