Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Με ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό» : Ο Σταμάτης Κόκοτας όπως τον βιογραφεί ο Γιώργος Τσάμπρας | 02.10.2022


“ Σταμάτης Κόκοτας του Δημητρίου και της Έλλης. Καταγωγή Αθήνα. Γεννήθηκα Σόλωνος και Κανάρη γωνία.”

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022, ακούγεται από το Δεύτερο Πρόγραμμα, μια επιλογή δυό ωρών από το υλικό του. Για πρώτη φορά, μεταδόθηκε στις 6 και 7 Αυγούστου του 2020.

Είναι στα χρόνια του 9.84 που κάνουμε την πρώτη προσπάθεια καταγραφής της διαδρομής του Σταμάτη Κόκοτα. Η φωτογραφία της ανάρτησης, είναι από την πρώτη μας ραδιοφωνική συνάντηση, παρέα τότε με τον Άγγελο Πυριόχο. Στα χρόνια του ’90, από μια σειρά ηχογραφημένων συνομιλιών, θα προκύψει μια εκτενής απομαγνητοφώνηση και μια πιο μαζεμένη αυτοβιογραφία. Πάντα είχα την εντύπωση ότι το ηχογραφημένο υλικό του ως τραγουδιστή, ήταν πολύ πιο σπουδαίο από τα στοιχεία που προβάλλονταν γι’ αυτόν – ίσως και από τις δικές του δηλώσεις.

Με αφετηρία τις αυτοβιογραφικές του αφηγήσεις και προσωπικές μου παρατηρήσεις, έχει προκύψει και το παρακάτω βιογραφικό – γραμμένο σε ανύποπτο χρόνο :

Παιδί της Αθήνας της Κατοχής ο Σταμάτης Κόκοτας, μεγάλωσε στο κέντρο της πόλης και στου Ζωγράφου. Έξι χρονών διεκδικεί και κερδίζει την πρώτη του κιθάρα αλλά στα χρόνια του σχολείου ασχολείται κυρίως με τον αθλητισμό. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 θα περάσει απ’ τα ταλέντα του Οικονομίδη και συμμετέχοντας κατά τη μόδα της εποχής σ’ ένα “λάτιν” τρίο – το όνομα αυτού “Τρίο Μπραζίλ’ – θα βρεθεί για λίγο στο κοσμικό κέντρο “Καρυστινού” . Θα φύγει στη Γαλλία για να σπουδάσει γιατρός. Εκεί όμως, θα ξεχωρίσει σ’ ένα διαγωνισμό ταλέντων και θα βρεθεί – στον απόηχο της μόδας του “Ζορμπά” – να τραγουδά με το μπουζούκι του σε λογής καμπαρέ της γαλλικής πρωτεύουσας. Παράλληλα, ηχογραφεί σε δίσκο στα γαλλικά το … «Σήκω χόρεψε κουκλί μου» και το «Είσαι η ζωή μου» – επιτυχίες του Στέλιου Καζαντζίδη τα προηγούμενα χρόνια – αλλά και το “Στρώσε το στρώμα σου για δυο” του Θεοδωράκη και “Τα δάκρυά μου είναι καυτά” του Ξαρχάκου. Με αφορμή αυτό το τραγούδι θα γνωρίσει εκεί τον Σταύρο Ξαρχάκο κι εκείνος θα τού προτείνει να γυρίσει στην Ελλάδα προκειμένου να ηχογραφήσει καινούργια δικά του τραγούδια. Έτσι και θα γίνει…

Στις αρχές του 1966 θα ηχογραφήσει τα πρώτα τραγούδια που τού δίνει ο Σταύρος Ξαρχάκος. “Στου Όθωνα τα χρόνια” και “Με τι καρδιά να σ’ αποχαιρετήσω”. Μ’ αυτά, θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση δίπλα του, σε συναυλία στο “Ρεξ”. Παράλληλα, θα βρεθεί να παίζει ένα …βουβό ρόλο στο κινηματογραφικό μιούζικαλ “Διπλοπενιές’ του Γιώργου Σκαλενάκη που γυρίζεται τότε με μουσική και τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου. Η επιτυχία θα είναι άμεση, καθώς αναδεικνύεται “τραγουδιστής της χρονιάς” και αρχίζει να ηχογραφεί τη μια επιτυχία μετά την άλλη. “Στου Προφήτη Ηλία τα σοκάκια”, “Όνειρο απατηλό”, “Πες πως μ’ αντάμωσες” και πολλά άλλα…

Το 1977 είναι μια σημαδιακή χρονιά… Ο μεγάλος δίσκος της συνεργασίας του με τον Απόστολο Καλδάρα και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, η “Τελευταία νύχτα”, με κορυφαίο σε επίπεδο απήχησης τραγούδι το περίφημο “Γιε μου, γιε μου”, θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Θα ακολουθήσουν νέες συνεργασίες με τον Γιώργο Χατζηνάσιο, το Γιώργο Ζαμπέτα, τον Απόστολο Καλδάρα, το Γιάννη Σπανό, τον Αντώνη Κατινάρη κ.α

Στο απόγειο της δόξας του ο Σταμάτης Κόκοτας εκτός από τις μεγάλες δισκογραφικές του επιτυχίες, κάνει εμφανίσεις στα πλέον λαμπερά κέντρα της εποχής και γίνεται ένα από τα κορυφαία είδωλα της εποχής. Οι περίφημες “φαβορίτες”, οι εκκεντρικές συνήθειες, τα πολυτελή αυτοκίνητα ως χόμπυ και οι προκλητικές συνεντεύξεις – με αποκορύφωμα το περίφημο “γράψ’ το όπως το λέω” του Φρέντυ Γερμανού – θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο το άστρο του Κόκοτα θα λάμψει για χρόνια. Το σημαντικό βέβαια στην περίπτωσή του είναι ακριβώς ότι όλα αυτά αποτελούν ΠΛΑΙΣΙΟ, περιτύλιγμα. Πίσω από αυτό υπάρχει, ένα πολύ ισχυρό ρεπερτόριο το οποίο αποδίδεται με πραγματικά μοναδικό τρόπο…

Το 1985 θα τραγουδήσει σ’ ένα δίσκο τα τελευταία καινούργια τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη καθώς και – για πρώτη φορά – πέντε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε πρώτη εκτέλεση. Στα νεώτερα χρόνια, θα συνεχίσει ως το τέλος τις εμφανίσεις μπροστά σε κοινό, όμως οι δισκογραφικές του δουλειές γίνονται όλο και λιγότερες. Το 2000 με την επιμέλεια και την διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, ο Κόκοτας θα τραγουδήσει τα τραγούδια της κλασσικής του εποχής στο Μέγαρο και στο Ηρώδειο. Τα τελευταία καινούργια τραγούδια που θα πει ( 2021 ) είναι του Παντελή Θαλασσινού και του Λάκη Παπαδόπουλου με στίχους του Παντελή Αμπαζή . Παράλληλα όμως, θα κυκλοφορήσουν στην δισκογραφία και οι δικές του σύγχρονες εκτελέσεις στον «Επιτάφιο», τα «Επιφάνια» και τα τραγούδια από το «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη.

σχετικα ondemand