Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Ένα πλοίον ταξιδεύον με υπέροχον καιρόν…» Συζητώντας με τον Θανάση Παπαγεωργίου για τον Μπόστ | 29.06.2022

Ο Γιώργος Τσάμπρας συζητά με τον Θανάση Παπαγεωργίου για τον Μπόστ, τους ήρωές του, τα τραγούδια του, την εποχή του  αλλά και τον αντικατοπτρισμό του στο σήμερα.

Τετάρτη  29,  9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

«Η Νήσος των Αζορών», η «Ρομβία», η «Ανεργίτσα» κι ο «Πειναλέων» της «Όμορφης Πόλης» αλλά και «Οι νεκροθάπται» σημάδεψαν τα χρόνια του ’60. Το  ταξίδι του Μέντη Μποσταντζόγλου μέσα από τη ζωγραφική, το θέατρο και το στίχο ξεκινάει όμως από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Σήμερα στην εκπομπή, θα το αφηγηθεί όπως το έζησε ο Θανάσης Παπαγεωργίου. Γνωρίστηκαν τον Απρίλιο του 1987, με αφορμή μια παράσταση για τα «40 χρόνια Μπόστ». Έμελλε, με αφετηρία τη «Φαύστα» και με συνέχεια τη «Μήδεια» να βρεθούν κοντά τα τελευταία οχτώ χρόνια της ζωής του Μπόστ… Αλλά και μετά, ο Μπόστ παρέμεινε οικείο πρόσωπο στη ζωή της «Στοάς». Και το 2001, γιόρτασε τα 30 χρόνια της, με μια συρραφή κειμένων  – συνάντηση πολλών από τους κορυφαίους ήρωες του Μπόστ «μέσα σ’ ένα …κομφούζιο ασυνεννοησίας και παρεξηγήσεων» που ονομάστηκε «Ακούω ήχον κώδωνος» από τον πρώτο στίχο της «Φαύστας». Το «Ακούω ήχον κώδωνος», με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της «Στοάς», επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι σε περιοδεία… Μ’ αυτή την αφορμή και παρέα με τον Θανάση Παπαγεωργίου, η σημερινή εκπομπή είναι μια περίληψη προηγουμένων αλλά και μια αναφορά στα τωρινά και τα επόμενα. Ξανακούγοντας τα τραγούδια που έγραψαν με στίχους του Μπόστ ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Νότης Μαυρουδής, ο Βασίλης Δημητρίου αλλά ακόμα και οι «Μόντ πλαγκάλ», αναζητούμε τον αντικατοπτρισμό του έργου του Μπόστ στο σήμερα.

Παρουσίαση : Γιώργος Τσάμπρας

Πάντα, με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand