Παρ’ το Αλλιώς… Θα Βρεις! Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Το ελαφρό τραγούδι του ’60 και … «τα μπουζούκια της γωνιάς» | 26.05.2023

Το … «λούκι» του Ζαμπέτα, ο Μίμης Πλέσσας, ο Κώστας Κλάββας, ο Γιάννης Βογιατζής και η Τζένη Βάνου

Παρασκευή 26/5/23 , 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

«Φίλτατοι, περί ελαφρού τραγουδιού θα μιλήσω απόψε! Τα τραγούδια τα… ανθοκηπουρικά, τα …ζωολογικά και τα τραγούδια τα …έγχρωμα! «Οι κόκκινες, οι πράσινες, οι θαλασσιές σου οι χάντρες»… Πού επειδή δεν τις τραγούδησε ο Γιάννης Βογιατζής, τις τραγούδησε του …Βογιατζή ο κόπανος!» Όσες φορές κι αν ακούσω αυτό το σαρκαστικό – όσο και αυτοσαρκαστικό – στιγμιότυπο με τον Δημήτρη Χορν, στην ταινία «Η Αθήνα τη νύχτα», πάντα κλέβει την προσοχή και το χαμόγελό μου. Η σημερινή εκπομπή ξεκινάει έτσι…

Θυμάμαι να μού αφηγείται ο Κώστας Κλάββας για το «Σου το’πα μια, και δυό και τρείς», σχεδόν απορώντας για την κατοπινή του επιτυχία : « Καλούσα λοιπόν το Ζαμπέτα, ο οποίος τότε ήτανε πολύ καλός και εμπνευσμένος εκτελεστής του μπουζουκιού. Καθότανε και του ‘παιζα το τραγούδι στο πιάνο. «Πως σού φαίνεται, Γιώργο; Σ’ αρέσει;» «Μ’ αρέσει, μαέστρο! Αλλά δεν είναι μες στο …λούκι! Πρέπει λίγο να μπει στο λούκι!». Εγώ δεν καταλάβαινα καλά καλά τι μού’ λεγε τότε. Τελικά, το βρήκε εκείνος το “λούκι” στο τραγούδι» : Και ο Γιάννης Βογιατζής : «Ξαφνικά, στα μαγαζιά εμφανίστηκαν τα καινούρια …λεφτά! Βλέπαμε ανθρώπους με λεφτά που τα σκόρπαγαν, και δεν ήξεραν από που τα είχαν βγάλει αυτά τα λεφτά». Για να γίνει πιο συγκεκριμένος ο Κλάββας : « Όσο πιο μεγάλη ορχήστρα, όσο πιο πολύς …θόρυβος, τόσο πιο πολύ αρέσει! Θυμάμαι το Μοστρό, να αναρωτιέται όταν δεν είχαμε κόσμο στο μαγαζί : “Μήπως χάνουμε επειδή έχουμε …καλό ήχο; Μήπως να δυναμώσουμε κι εμείς, για να κάνει … κέφι το μαγαζί;”. Δε νομίζω ότι ήτανε πραγματικότητα όλα αυτά. Ένας φαύλος κύκλος ήταν…»

Στην εκπομπή προσπαθούμε να περιγράψουμε, με επιλογές και αφηγήσεις, το πέρασμα από τα τσα τσα, τα «ροκ τσάρλεστον», τα «ροκ μάμπο», τα «σλόου ροκ» και τα «σλόου μάμπο» στα «μπουζούκια της γωνίας» και στα τραγούδια για το «Συρτάκι που ξεσηκώνει», για τον «Ζορμπά» που ξυπνάει μέσα στον κάθε θαμώνα, για «μόρτες» που τραγουδούν «στις μισάνοιχτες τις πόρτες» και «κλαίει κάποια γλυκιά διπλοπενιά». Καθώς προχωρά η δεκαετία του ’60… Πάντα με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

ΥΓ : Για τη φωτογραφία της ανάρτησης, τα λέει όλα μια αφήγηση του Γιάννη Βογιατζή : «Μετά το 1960, μας είπαν και για δυο κορίτσια αδελφές που ήταν πολύ μεγάλα ταλέντα και έφτιαχναν ένα ντουέτο και ήταν οι αδερφές Μπρόγιερ. Και τότε, φτιάξαμε ένα τρίο εμείς που χάλαγε κόσμο». Εδώ το τρίο επί σκηνής. Το 1963, στα «Αστέρια» της Γλυφάδας. «Δίχως φώτα και ρεκλάμα, τα μπουζούκια της γωνιάς» είναι τραγούδι του Γεράσιμου Λαβράνου με στίχους του Θάνου Σοφού.

σχετικα ondemand