Παρ’ το Αλλιώς… Θα Βρεις! Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Γιώργος Τσάμπρας: «Μια φορά θυμάμαι, μ αγαπούσες…τώρα σιωπή!» | 04.11.2022

Η Αρλέτα με τον Γιάννη Σπανό: όλα τα τραγούδια.

Παρασκευή 4/11/22, 9 με 10 το βράδυ στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

Όταν κάποτε είχα πει στην Αρλέτα ότι ήθελα να κάνω μια εκπομπή  με τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού που έχει πει, είχε απορήσει : «Πιο πολύ παρέα έχουμε κάνει, παρά έχουμε δουλέψει μαζί. Κι έχουμε περάσει καλά, καθώς ο Γιάννης ανήκει σ’ ένα είδος ανθρώπου που μου λείπει. Τον ενδιαφέρει ο τρόπος ζωής του και δεν είναι ανταγωνιστικός σε πράγματα που θεωρεί  «δεύτερα» κατέληξε, με τον γνωστό κοφτερό της τρόπο.

Σε άλλες συζητήσεις όμως, με την ίδια, με το Σπανό αλλά και με τον Γιώργο Παπαστεφάνου, μου είχαν  περιγράψει με λεπτομέρειες: Ότι δεν ήθελε να πει το «Μια φορά θυμάμαι μ’ αγαπούσες». Ότι ο Πατσιφάς οργάνωσε όλη την ιστορία του πρώτου δίσκου, χωρίς εκείνη – 20 χρονών τότε – να γνωρίσει καλά καλά τον Σπανό. Ότι έσκασε στα γέλια, τραγουδώντας σε μπουάτ της εποχής, την ιστορία του «στραβαρίδη Γιάννη» με την «κουτσή Μαριώ» του. Κι ότι, τραγούδησε την «Τρίτη Ανθολογία» πάνω σε βάσεις γραμμένες για άλλη τραγουδίστρια!

Αυτές και άλλες ιστορίες, διανθίζουν την σημερινή ακρόαση των 12 – όλων κι όλων – τραγουδιών που ηχογράφησαν για τη δισκογραφία η Αρλέτα και ο Γιάννης Σπανός, στα χρόνια 1966-1975.

 Είχα απαντήσει και τότε στις ενστάσεις της  ότι σημασία έχει το αποτέλεσμα κι όχι οι προθέσεις, η χρονική διάρκεια και η ποσότητα μιας συνεργασίας. Όπως σημασία έχει και η επιλογή κάποιων καλλιτεχνών να συνυπάρχουν επί της ουσίας, κι όχι εν ονόματι μιας φωτογραφικής καταγραφής. Τελικά, βρέθηκαν αρκετές φορές στη σκηνή, κυρίως τα χρόνια του ’80, του ’90, του 2000 – κάποιες υπάρχουν και στο You tube. Για τελευταία φορά, στη γενέθλια συναυλία του Σπανού, στο Βεάκειο στον Πειραιά, στις 26 Ιουλίου 2012 – ήμουν εκεί : « Μια φορά θυμάμαι μ’ αγαπούσες», «Η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι», «Σε είπανε Θεό» – το πιο αγαπημένο μου ίσως τραγούδι από την συνεργασία τους.

Τρία χρόνια μετά τη φυγή του Σπανού και πέντε από τη φυγή της Αρλέτας, ξανακούμε τις κοινές ηχογραφήσεις τους στην δισκογραφία αλλά και κάποιες που έγιναν αργότερα για την Ελληνική Ραδιοφωνία.  Και λέμε τις ιστορίες τους. Πάντα, με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!»

.ΣΗΜ : την εικόνα της ανάρτησης, διαμόρφωσε ο Πέτρος Παράσχης.

σχετικα ondemand