Παρ’ το Αλλιώς… Θα Βρεις! Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Γιώργος Τσάμπρας – Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις! «Μην τον ρωτάς τον ουρανό…» Η Τζένη Καρέζη τραγουδά | 16.09.2022

«Μην τον ρωτάς τον ουρανό…» Η Τζένη Καρέζη τραγουδά Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Πλέσσα, Καραίνδρου 1959 – 1990

Παρασκευή 16/09/22 , 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

« Ήρθε ο Σεπτέμβρης, ήρθε ο χειμώνας/ στην παραλία τη σκοτεινή/ Χάθηκα μέσα στη ζωή μου/ χάθηκες μέσα στη βροχή» : Οι στίχοι της Λούλας Αναγνωστάκη στο τραγούδι της Ελένης Καραΐνδρου, ήταν η αφορμή. Ηταν όμως λίγες μέρες πριν που συζητούσα για το  : « Λαχτάρησα μια χώρα, γυρεύω ένα νησί, που οι άνθρωποι να λένε, ό,τι μου λες κι εσύ/  Να σπείρω ένα χωράφι και κάθε πρωινό, πόση ζωή έχει πάρει, να βγαίνω να μετρώ/  Θέλω να σε κρατήσω, θέλω να σ’ αγαπώ, για όσα έχω σωπάσει, να σκύψω να σου πω» από τον «Εχθρό λαό» του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Πόσο λίγο έχει ακουστεί μέσα απ’ τα χρόνια, σε σχέση με τα – έτσι κι αλλιώς, λίγα – τραγούδια που έχει πει η Τζένη Καρέζη στον κινηματογράφο και στο θέατρο. «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» αλλά και «Το μεγάλο μας τσίρκο». «Το νησί των γενναίων» με το «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» αλλά και η «Λυσιστράτη». Το «Χρυσόψαρο» στο «Κοροϊδάκι της δεσποινίδος»  αλλά και το «Σού ‘φερα νερό στις χούφτες» από τα «Τα κόκκινα φανάρια».  Ξεκινώντας από το τέλος λοιπόν, είπαμε να ακούσουμε όσα τραγούδια χωρούσαν στην ώρα της εκπομπής. Τοποθετώντας τα στην εποχή τους και εστιάζοντας στην αφορμή για την οποία γράφτηκαν. Πάντα, με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».  

ΥΓ ( 1 ) : Όταν την Δευτέρα το βράδυ ηχογραφήθηκε η εκπομπή, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι την επομένη θα έφευγε από τη ζωή ο Κώστας Καζάκος. Προς στιγμήν, σκέφτηκα να την αναβάλλω. Όμως τελικά, αποφάσισα να σεβαστώ, να μην χαλάσω το «παιχνίδι» που δημιούργησε  η χρονική συγκυρία. Εκείνος,  καταγράφηκε ελάχιστα στην δισκογραφία – αν και σε πολλές από τις παραπάνω «αφορμές» – όπως και σε άλλες – ήταν απόλυτα συμμέτοχος. Η εκπομπή αφιερώνεται λοιπόν στη μνήμη του. 

ΥΓ ( 2 ) : Η φωτογραφία της Τζένης Καρέζη είναι από τη «Λόλα». Την διαμόρφωσε για μας ο Πέτρος Παράσχης.  

σχετικα ondemand