Παρ’ το Αλλιώς… Θα Βρεις! Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Γιώργος Τσάμπρας – Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις! : «Βράσε τη ρούμπα, τα σουίνγκ..»

Ξένες χορευτικές μόδες στη φαντασία λαικών δημιουργών

Παρασκευή 08/07/22 , 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

Επιθυμία : «Να κάνουμε τράμπα, το τσάμικο με σάμπα».

Συμβουλή : «Βράσε τη ρούμπα, τα σουίνγκ».

 Ρεπορτάζ : «Τρείς καβαλάρηδες, πρώην βαρκάρηδες / μάγκες κι οι τρεις από τη Λέρο/ κοτσάραν φίρμα …οι τρείς καμπαλλέρος».

«Σάμπα τραγουδάνε τα μπουζούκια» στα βήματα του …χασάπικου.  Αλλά μετά : ««Απ’ το σουίγκ και το φοξάκι το γύρισες στο ζειμπεκάκι / και κάνεις στάχτη το ντουνιά για μια μαγκίτικη πεννιά».

 «Το μπουζούκι στο Παρίσι», λοιπόν. Από το «μάμπο ιταλιάνο» στο «μάμπο …ζειμπεκάνο».

 Κι ύστερα, «φιλιά, ρετσίνα και …λαϊκό τσα τσά». «Ροκ εντ ρολλ» με μπουζούκι και τη φωνή του Στράτου Παγιουμτζή. Αλλά πάλι : «Με τους γιεγιέδες άρχισες παρέα / και δεν θα καθαρίσουμε ωραία». «Η Καλλιόπη από τη Γούβα, ε ρε πλάκες, πω πω πω / αποφάσισε να γίνει δεύτερη …Μπριζίτ Μπαρντό».

Ο Τάκης Μπίνης δεν ήξερε τους «χίμπστερς», τραγουδούσε για …μάγκες στις «Παρτίδες» του Χιώτη. Ο Κωστής Μαραβέγιας το είδε αλλιώς στις μέρες μας. Και  η Ματούλα Ζαμάνη τραγούδησε στα 2015 την …επικράτηση της σάμπας. Αλλά το τραγούδι προσέφερε και την ..παρηγοριά:  «Χορεύεις σάμπα από το βράδυ ως το πρωί/ μα δεν πειράζει, μόδα είναι θα περάσει»!

Η σημερινή εκπομπή είναι μια τρελή εναλλαγή από  τρόπους που ξένες χορευτικές μόδες περνούν εποχιακά στη φαντασία λαϊκών δημιουργών. Από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, μέχρι τις μέρες μας. Τσιτσάνης, Χιώτης, Καλδάρας, Μπακάλης, Τσαουσάκης, Δερβενιώτης, Βασιλειάδης….   

Πάντα,  με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

σχετικα ondemand