70 Χρόνια Δεύτερο
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

#70 Χρόνια Δεύτερο – «Η Παράδοση μας Αύριο»: Αργατεία

Με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων λειτουργίας, το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, γιορτάζει μαζί με τους ακροατές του και συναντάει εκείνους που χτίζουν τις γέφυρες από το χτες στο σήμερα και οδηγούν την παραδοσιακή μας μουσική στο αύριο. Ένας κύκλος 15 εκπομπών, που θα μεταδίδονται από τις 2 Μαΐου και κάθε μέρα έως τις 15 Μαΐου, στις 13.00, με ζωντανές ηχογραφήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με συγκροτήματα και μουσικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, αλλά μουσικές συμπράξεις μόνο για τα γενέθλια του Δευτέρου Προγράμματος.

Tην Κυριακή 8 Μαΐου, στις 13:00 ακούμε την “Αργατεία”

Η  «Αργατεία»  είναι ένα οκταμελές μουσικό σχήμα, που φέρνει στο σήμερα τους σκοπούς του Πόντου, αλλά και μελωδίες και τραγούδια τούρκικα, αρμένικα, λάζικα, με κύριο άξονα την πολυπολιτισμικότητα του Εύξεινου.

Μια μουσική ομάδα νέων ανθρώπων που «σκύβουν» με ευλάβεια, πάνω σε αυτή την μουσική ιστορία  που αφορά τις μνήμες των ανθρώπων και τις ιστορίες των τόπων των προγόνων τους.

Οι ήχοι και οι μελωδίες από τον ιστορικό Πόντο και οι δημιουργίες των Ποντίων οργανοπαικτών στην Ελλάδα αποτελούν για την «Αργατεία» πηγή έμπνευσης, ενώ η αγάπη τους για το ελληνικό ιδιωματικό τραγούδι, η πίστη στο μέλλον του και η διάθεση για πειραματισμό, τους οδήγησε να ξεκινήσουν αυτό το ηχητικό ταξίδι από τον Πόντο προς τις καρδιές των συνανθρώπων τους.

Αντλώντας από τις ιδιαιτερότητες και τα ηχοχρώματα κάθε οργάνου και της μουσικής παράδοσης που εκπροσωπεί, χτίζουν μια μελωδική συνέργεια, που εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες συνεργασίες, ιδέες και τραγούδια. Η «Αργατεία» μοιάζει με δέντρο που έχει βαθιές ρίζες και πολλά δυνατά κλαδιά όπου το ένα τροφοδοτεί το άλλο.

Η  «Αργατεία» είναι:|
Φίλιππος Κεσαπίδης – ποντιακή λύρα
Ανδριάνα Αχιτζάνοβα – Νέι, τραγούδι
Ζυγκερίδης Βασίλης – κανονάκι
Γιάννης Καρακαλπακίδης – μπάσο, κιθάρες, λαούτο
Χρήστος Τάσιος – κρουστά
Onur Senturk – ποντιακή λύρα, ταμπουρά, αγγείο (γκάιντα)
Κώστας Καλούσης – τραγούδι
Έλσα Μουρατίδου – τραγούδι

Παρουσίαση-Επιμέλεια: Δήμητρα Κόχιλα

σχετικα ondemand