ZOIGR Χριστίνα Βίδου
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Η Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Γραφολογίας στο Πρώτο Πρόγραμμα | 22.03.2023

Τα παιδιά γράφουν σήμερα; Τι σημαίνει η απομάκρυνση από τη γραφή με τη χρήση όλο και περισσότερο των ηλεκτρονικών μέσων αντί σε χαρτί και μολύβι;

“Όσο γράφουμε με το χέρι, χρησιμοποιούμε το μυαλό μας, λέει στην εκπομπή “ZOI” και τη Χριστίνα Βίδου η Αλεξάνδρα Σιγάλα, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Γραφολογίας. “Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε να γράφουμε, όπως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πώς κάνουμε ποδήλατο, Είναι δηλαδή μια διαδικασία στο μυαλό μας που μπορεί να αλλοιωθεί το γράψιμό μας, όμως αυτή η πληροφορία του να πληκτρολογούμε αντί να γράφουμε, θα μείνει.

Η γραφή μας επηρεάζεται αν είμαστε λυπημένοι, ήρεμοι, ευτυχισμένοι. Ολα δηλαδή τα ψυχικά αποτυπώνονται στη γραφή. Οταν ομως χρησιμοποιείς υπολογιστές, χάνεις τη σύνδεσή σου και με τη νοητική σου κατάσταση. Ειναι πιο συγκροτημένη η σκέψη και μπαίνεις σε έναν ρυθμό στο πληκτρολόγιο που δεν βάζεις το μυαλό σου, την κρίση και την σκέψη σου. Είναι εντελώς μηχανικό. Το μέλλον δεν μπορούμε να το πούμε. Ο άνθρωπος αναγκάζεται να μπαίνει σε έναν γρηγορότερο ρυθμό, να χάνει τον εαυτό του, είναι και μια απομόνωση. Χάνουν την πραγματικότητα όπως τα παιδιά που καταφεύγουν στο tablet όταν γίνεται φασαρία στο σπίτι.

Πάνε οι μητέρες βόλτα τα παιδιά τους και είναι στο κινητό αντί να τους μιλάνε. Για να μην αναφερθούμε στη γλώσσα, τα greeklish, τη φτώχεια στο λεξιλόγιο.

Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να γράφουν αλλά και να διαβάζουν. Ενεργοποιούν όλες τις λειτουργίες.”