Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

19Φεβ2022 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η κρίση στην Ουκρανία δείχνει να παρατείνεται και να επιτείνεται, όσο δεν επιτυγχάνεται μια συμβιβαστική διπλωματική λύση που θα αφήνει ταυτόχρονα Ρωσία, Δύση και Ουκρανία σχετικά «ικανοποιημένες». Το ψηφιδωτό της έντασης στην Ουκρανία περιλαμβάνει τα πάντα. Διπλωματία, στρατούς, επίδειξη δύναμης, χρήση ενεργειακών πόρων, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, εξουσία, κατασκοπεία, δηλώσεις εντυπώσεων, ειρωνείες, δηλώσεις παραπλάνησης. Τελικά, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με βεβαιότητα τι κατάληξη μπορεί να έχει η υπόθεση, γιατί κανείς δεν βρίσκεται στο μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν ή και του Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι παραμένουν οι βασικοί παίκτες στη «σκακιέρα».

Οι παραπάνω παράμετροι, όπως και τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τον πολλαπλασιασμό εκρήξεων και επεισοδίων εντός των δύο ουκρανικών επαρχιών που έχουν αποσχισθεί, όπως καταγράφονται από τον ΟΑΣΕ χωρίς όμως να προσδιορίζει το ποιος ευθύνεται, η λογική του νέου δραματικού διαγγέλματος Μπάιντεν με το οποίο προέβλεπε ξανά ρωσική εισβολή εντός των επομένων 24ώρων, καθώς και η θέση της Ελλάδας μετά και τη νέα επίσκεψη του Ν.Δένδια στη Μόσχα, ήταν τα ζητήματα που εξετάστηκαν στο α’ μέρος της εκπομπής.

Προσκεκλημένος ήταν ο Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής, κυρίως λόγω της διπλωματικής του προϋπηρεσίας σε νευραλγικές θέσεις του ΥΠΕΞ.

Το Ουκρανικό, ωστόσο, δεν μπορεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες σημαντικές διεθνοπολιτικές εξελίξεις αυτής της περιόδου. Και μια τέτοια είναι η περίπτωση της γεωπολιτικής σκηνής της Μ.Ανατολής, όπου η ταχύτητα των μεταβολών αρχίζει να προκαλεί ζάλη ακόμη και τους πιο έμπειρους παρατηρητές. Εχθροί επί μακρόν, Ιράν και Σαουδική Αραβία πλέον συζητούν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με το Ιράν, ενώ το Κατάρ έγινε δεκτό ξανά στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου έπειτα από πλήρη ρήξη. Ταυτοχρόνως, εμφανίζεται στον ορίζοντα η επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου, αλλά και η συμφιλίωση Τουρκίας-Ισραήλ.

Όμως ίσως η πιο εντυπωσιακή και λιγότερο προβλεπόμενη μέχρι στιγμής προσέγγιση είναι εκείνη μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Τουρκίας. Οι δύο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες σχεδόν σε κάθε περιφερειακή σύγκρουση κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, ενώ τώρα συγκλίνουν με γρήγορους ρυθμούς. Τελευταία εξέλιξη ήταν τις προηγούμενες ημέρες η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα ΗΑΕ.

Το ποιες είναι αυτές οι μεταβολές, γιατί γίνονται και πόσο επηρεάζουν και την Ελλάδα ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στο β’ μέρος της εκπομπής, με καλεσμένο τον Σπύρο Πλακούδα, Επ. Καθηγητή Θεμάτων Ασφάλειας στην Rabdan Academy των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύνταξη-παρουσίαση Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

σχετικα ondemand