Συναντήσεις Ολύνα Ξενοπούλου
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Συναντήσεις με την Ολύνα Ξενοπούλου | 11.11.22

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ στο Πρώτο Πρόγραμμα την Παρασκευή 11-11-22 ώρα 20:00-22:00:

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κ. Καλυψώ Γούλα και η κ. Μαρία Καραμεσίνη καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου, με αφορμή το βιβλίο της κ. Καραμεσίνη «Γυναίκες, Φύλο και Εργασία στην Ελλάδα /Εκδόσεις Νήσος. Το βιβλίο παρακολουθεί και ερμηνεύει την ένταξη των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας και στην αμειβόμενη εργασία καθώς και την εξέλιξη των ανισοτήτων φύλου στην αγορά εργασίας από το 1960 έως σήμερα, εξετάζοντας αναλυτικά τους παράγοντες των φαινομένων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Με ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη της επίδρασης της κρατικής παρέμβασης από το 1980 και ύστερα, στους τομείς της πολιτικής απασχόλησης, του συνταξιοδοτικού συστήματος, της πολιτικής κοινωνικής φροντίδας και συμφιλίωσης εργασίας και οικογένειας και της πολιτικής ισότητας των φύλων, ευρωπαϊκής και εθνικής. Η κοινωνική συνειδητοποίηση της αξίας της “έγνοιας για τον άλλο” και του κοινωνικού ρόλου της φροντίδας, καθιστούν επίκαιρη και εφικτή την φεμινιστική διεκδίκηση μαζικών κοινωνικών επενδύσεων στην “οικονομία της φροντίδας”, ως προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία και την έμφυλη ισότητα.

Ο Δρ. Μεγακλής Ρογκάκος, ιστορικός τέχνης, MA MA PhD και επιμελητής εκθέσεων στο Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς με αφορμή το βιβλίο του με τίτλο «Σεξ & Ντραγκς & Ροκ’ν’Ρολ: Μία Ηθικὴ Οδύσσεια επανιστορημένη από τους Όμηρο, Τζόυς και Ντυσάν», σχεδιασμένο αριστοτεχνικά από την DesignBond το οποίο εκδίδεται για την εκατονταετηρίδα του Γυαλιού το 2023, από το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς. Έναν αιώνα αφότου ο Μαρσέλ Ντυσάν (1887-1968) ολοκλήρωσε την εργασία στο Μεγάλο Γυαλί, ένα νέο βιβλίο προτείνει συγκεκριμένους πρωταγωνιστές, τοποθεσίες και λεπτομέρειες που αποδίδουν ένα διαχρονικό ηθικό δίδαγμα για τα αρχετυπικά θέματα με τα οποία βασανίζεται η ανθρώπινη φύση αενάως – Σεξ (λαγνεία) & Ντραγκς (μέθη) & Ροκ’ν’Ρολ (βία). (www.corfuheritagefoundation.org) στην Eλληνική και στη γνήσια Aγγλική γλώσσα.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, η Ομάδα Θεάτρου «Άλας» παρουσιάζει την παράσταση «Αλμυρή Έρημος» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Nαταλίας Γεωργοσοπούλου και Σταύριας Νικολάου, οποίες και θα μιλήσουν για την παράσταση που έκανε πρεμιέρα στον ιστορικό χώρο Laboratorium του Γιέρζι Γκροτόφσκι στην Πολωνία. Παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Αθήνα και επανέρχεται την χειμερινή περίοδο για νέο κύκλο παραστάσεων στο θέατρο «Φούρνος». Μία πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που αντλεί το υλικό της από μαρτυρίες προσφύγων και λογοτεχνικά έργα για τη Μικρά Ασία. Η ανθρώπινη τραγωδία μέσα από τα μάτια, τις ψυχές, τα σώματα των ανθρώπων που έζησαν τον πόνο, το πένθος, τον ξεριζωμό. Ένα ταξίδι στην μνήμη του τραύματος, για να προχωρήσουμε τελικά μπροστά , θεμελιώνοντας τα σπίτια και την ύπαρξη μας μέσα στο χρόνο.

Παρουσίαση- Επιμέλεια: Ολύνα Ξενοπούλου Πρώτο Πρόγραμμα 96,1 και 105,8 radiostreaming.ert.gr/ert-proto

 

σχετικα ondemand