Σε Διάδραση Αρετή Μπίτα
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

“Safeschools”, το πρωτοποριακό σύστημα του ΑΠΘ που ενημερώνει έγκαιρα τα σχολεία για σεισμό

Σε κάποιο σχολείο οι μαθητές κάθονται στα θρανία τους, όταν ξαφνικά σημαίνει συναγερμός. Στο κινητό τηλέφωνο του διευθυντή του σχολείου και στις αρμόδιες υπηρεσίες φτάνει μια ειδοποίηση που συνοδεύεται από ηχητικό σήμα: «Επίκειται σεισμός μεγέθους 6 ρίχτερ, με επίκεντρο 10 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή σας. Το κτίριο του σχολείου αναμένεται να υποστεί ζημιές μεσαίας κλίμακας». Τα δευτερόλεπτα που ακολουθούν είναι κρίσιμα: Η εκπαιδευτική κοινότητα εφαρμόζει το σχέδιο που έχει καταρτιστεί για την αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου και τα χειρότερα σενάρια αποτρέπονται, χάρη σε ένα πρωτοποριακό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού που ανέπτυξαν επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το συστημα «Safeschools» που ήδη εφαρμόζεται σε Γυμνάσια της Θεσσαλονίκης θα προειδοποιεί  τις σχολικές μονάδες για επικείμενο σεισμό, 6 δευτερόλεπτα πριν από το χτύπημα του εγκέλαδου. 

Ο Κυριαζής Πιτιλάκης, ομότιμος καθηγητής Τεχνικής Σεισμολογίας και Σεισμικής Μηχανικής του ΑΠΘ αναλύει στην εκπομπή “Σε διάδραση” και την Αρετή Μπίτα, τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος  «Safeschools» και τις δυνατότητές του.