Καθρέφτης Χρήστος Μιχαηλίδης
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου στο Πρώτο Πρόγραμμα | 20.03.23

Στο Παρίσι βρίσκεται αυτόν τον καιρό η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου παρακολουθώντας από κοντά όλη την κοινωνική και πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει αυτές τις μέρες στη Γαλλία με αφορμή το νομοσχέδιο του Προέδρου Μακρόν για το συνταξιοδοτικό.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα, την εκπομπή “Καθρέφτης” και τον Χρήστο Μιχαηλίδη μιλά για το επίμαχο νομοσχέδιο, τις πολιτικές ισορροπίες και την πρόταση μομφής που δεν στηρίζεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τη χρήση άρθρου του Συντάγματος από τον Γαλλο Πρόεδρο προκειμένου να περάσει τη μεταρρύθμιση εκτός Εθνοσυνέλευσης, το πώς αντιλαμβάνεται την ελληνική πραγματικότητα σε αυτή τη συγκυρία, ζώντας στο εξωτερικό και την πρόσφατη συγγραφική της δουλειά.

“Στις διεθνείς ειδήσεις βλέπω -λέει- πως οι άνθρωποι έχουν επικεντρωθεί στην ηλικία συνταξιοδότησης στα 64. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το όριο θα ισχύσει πλήρως από το 2030 με προσαύξηση μερικών μηνών σε όσους βγαίνουν στη σύνταξη από τώρα ως τότε. Επίσης ισχύσουν τα 43 χρόνια εισφοράς για οποιονδήποτε. Αν κάποιος άρχισε να δουλεύει πιο νωρίς δεν ισχύει το 64. Αυτό που έχει εξοργίσει τους εργαζόμενους είναι ότι έχουν καταργηθεί τα βαρέα και ανθυγιεινά τα οποία δεν υπάρχουν με τον τρόπο που είχαν θεσπιστεί γιατί η τεχνολογία έχει καταστήσει πολλά επαγγέλματα λιγότερο βαρέα και λιγότερο ανθυγιεινά. Αν κάποιος έχει μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 59. Οι γυναίκες με παιδιά μπορούν να βγουν στα 63. Και επίσης υπάρχει και η ελεγχόμενη προτροπή στις επιχειρήσεις να κάνουν προσλήψεις ανθρώπων πάνω από 60 ετών. Κάτι που μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον γιατί βγάζει από την περιθωριοποίηση τα άτομα που είναι πάνω από 60. Ο νόμος στην ουσία πέρασε. Το ζήτημα είναι ότι συνεχίζονται οι απεργίες και θα έχουμε μεγάλη γενική απεργία στις 23 Μαρτίου, με αίτημα να αποσυρθεί.”

σχετικα ondemand