GPS Θάνος Σιαφάκας
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

O Αντώνης Ρουπακιώτης στο Πρώτο Πρόγραμμα | 04.04.23

Εν αναμονή της επικείμενης απόφασης του Αρείου Πάγου για την συμμετοχή ή μη του πολιτικού κόμματος του καταδικασθέντα πρωτόδικα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη, στο Πρώτο Πρόγραμμα, την εκπομπή GPS και τον Θάνο Σιαφάκα καταθέτει τη γνώμη του ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αντώνης Ρουπακιώτης για την τελευταία εξέλιξη να δηλώσει επικεφαλής του κόμματος “Έλληνες” ο πρώην Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις προσεχείς εκλογές.

Οπως λέει , δεν θα είναι δικαστική αλλά διοικητικόμορφη απόφαση που σημαίνει ότι “το Α’ Τμήμα δεν συνεδριάζει ως δικαστικός σχηματισμός αλλά σαν ένας σχηματισμός με σκοπό να εντείνει ή να αποκλείσει εκείνα τα κόμματα τα οποία είναι ενάντια στο Άρθρο 29 του Συντάγματος (Έλληνες πολίτες έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος) και σε νόμους οι οποίοι ίσχυαν μέχρι τώρα”.

Εκτιμά ότι θα υπήρχε ένα ευρύτερο πλαίσιο εάν δεν είχε ψηφιστεί ο τελευταίος νόμος 5019 του ’22 που εξαιρεί στελέχη εγκληματικής οργάνωσης, αντί να είχε γίνει δεκτή η πρόταση να απαγορεύεται η συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων με “χαρακτηριστικά ιδεολογικά, εφόσον δηλαδή διακινούνται ιδέες αντίθετες προς το Σύνταγμα όπως ο ρατσισμός, ο ναζισμός.

Ο πρώην Υπουργός τοποθετείται και στο συγκεκριμένο πρόσωπο λέγοντας πως “και το δικαστικό σύστημα έχει ανθρώπους όπως όλη η κοινωνία δηλαδή αυτούς που πιστεύουν στους νόμους και τις ανθρώπινες αξίες και αυτούς που τις αρνούνται. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να προκαλεί και ιλαρότητα, δεν είναι και επικίνδυνο (να ηγείται ένας πρώην Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου). Κατά συνέπεια, αυτή τη διακινδύνευση εις βάρος του Δημοκρατικού πολιτεύματος θέλω να πιστεύω ότι θα τη λάβει ή πρέπει να τη λάβει υπόψη ο Άρειος Πάγος.”