Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο ΓΓΑΕ Γιάννης Χρυσουλάκης για τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στη Ρουμανία

Διήμερη επίσκεψη στη Ρουμανία, από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, έπειτα από πρόσκληση της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” με τον Γιώργο Διονυσόπουλο και τον Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, είπε μεταξύ άλλων:

“Είναι συγκλονιστικό ότι η Ρουμανική Κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει με νόμο, εδώ και δύο χρόνια, την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Είναι μια από τις πρώτες Κυβερνήσεις που το έχουν κάνει και αυτό οφείλεται κυρίως σ΄έναν υπερδραστήριο και πραγματικό πατριώτη ,τον Ντράγκο Ζησόπουλο, ο οποίος είναι βουλευτής της ελληνικής μειονότητας στη ρουμανική βουλή και ταυτόχρονα είναι και Γενικός Γραμματέας της βουλής. Με δική του πρωτοβουλία κατάφερε να νομοθετηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και να γιορτάζεται στη Ρουμανία”.

Αναφορικά με την μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στη Ρουμανική Ακαδημία, και στην οποία ο κ. Χρυσουλάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ανέφερε πως έδωσαν το παρών σημαντικές προσωπικότητες από την Ρουμανία. Υφυπουργοί, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρουμανίας, πρέσβεις από άλλα κράτη, πολλοί ακαδημαΪκοί και σημαντικοί άνθρωποι της ρουμανικής διανόησης, καθώς και ο εκπρόσωπος του Κλάους Γιοχάνις, του προέδρου της Ρουμανίας.”Όλοι αυτοί μίλησαν με τόσο θερμά λόγια για την Ελλάδα και για την Ελληνική Γλώσσα, που ήταν πραγματικά πολύ συγκινητικές οι στιγμές”, συμπλήρωσε.

Άλλη μια σημαντική στιγμή, είπε ο κ. Χρυσουλάκης, ήταν όταν πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ευάγγελου Ζάππα, η οποία είναι δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και η οποία θα μείνει μόνιμα στη Ρουμάνικη Ακαδημία.

Η περιοδεία του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κάλυψε διάφορες κοινότητες οι οποίες βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από το Βουκουρέστι, όπως την Τούλσεα και το Ισβοάρελε. Ειδικά για το Ισβοάρελε ο κ. Χρυσουλάκης είπε πως πρόκειται για μια Κοινότητα με 2.500 κατοίκους εκ των οποίων οι 2.000 είναι ελληνικής καταγωγής και οι οποίοι τίμησαν με εκδηλώσεις την Ελληνική Γλώσσα.

“Σε γενικές γραμμές”, είπε ο κ. Χρυσουλάκης, “ο απολογισμός είναι ότι υπάρχει πολύ σημαντική ελληνική κοινότητα στη Ρουμανία, υπάρχει πάρα πολύ σημαντική εκπροσώπηση σε επίπεδο βουλευτών μέσα στο κοινοβούλιο, σε επίπεδο δημάρχων οι οποίοι βρίσκονται σε μικρότερες πόλεις και υπάρχει μια τεράστια αγάπη για την πατρίδα η οποία εκδηλώνεται με κάθε τρόπο”.

 

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Φωτό: parapolitika.gr

σχετικα podcasts