Σαν τον Οδυσσέα Νικολέττα Λιακοσταύρου
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Σαν τον Οδυσσέα με τη Νικόλ Λιακοσταύρου | 25.05.2024

ΠΕΙΡΑΤΕΣ – ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ – ΝΑΥΑΓΙΣΤΕΣ (μέρος Γ’)
18ος έως μέσα 19ου αιώνα

Συνεχίζουμε την διαδρομή των πειρατών, των κουρσάρων και των ναυαγιστών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο Γ΄ μέρος αυτού του αφιερώματος αναφέρονται κάποιοι επώνυμοι βουνίσιοι ληστές που εξελίχθηκαν σε πειρατές, πειρατές και κουρσάροι που έπαιξαν ρόλο και στην μετέπειτα επανάσταση, καθώς και ορισμένους πειρατές του 18ου αιώνα που έμειναν στην ιστορία με την δράση τους.
Ανδρέας Ανδρούτσος ή Ανδρίτσος, Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, Ανδρέας Βώκος ή Μιαούλης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Μαυρομιχαλαίοι, Νικοτσάρας, Κατραμάδος, Λιόλιος, Μερμελέχας, Σάσαρης Νικόλαος ή Μονόφθαλμος, Λάμπρος Κατσώνης.

πηγή: μηνιαία εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Χρήσιμες πηγές:
Κραντονέλλη Αλεξάνδρα, Ελληνική Πειρατεία και Κούρσος, τον ΙΗ’ αιώνα και μέχρι την Ελληνική επανάσταση, εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας.
Κραντονέλλη Αλεξάνδρα, Ιστορία της Πειρατείας, Στους μέσους χρόνους της τουρκοκρατίας 1538-1699, εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας.
Κωνσταντινίδη Αναστ. Κωστή, Η ληστεία και η πειρατεία στη Σκύρο, Σκιάθο και Σκόπελο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 μέχρι της αντιβασιλείας του Όθωνα, Ιστορική μελέτη βασισμένη αποκλειστικά επί εγγράφων, τόμος πρώτος, Αθήνα 1988.
Μεξης Δήμος, Μάνη και Μανιάτες, εκδ. Εστία, Αθήνα 1977.
Πάτρικ Λη Φερμορ, Μάνη, εκδ. Κέδρος.
Ιούλιος Βερν, Το Αιγαίο στις Φλόγες.

σχετικα ondemand