Σαν τον Οδυσσέα Νικολέττα Λιακοσταύρου
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Σαν τον Οδυσσέα, Με τη Νικόλ Λιακοσταύρου | 19.08.2023

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΚΑΡΑΒΟΜΑΡΑΓΚΟΣ & ΖΩΓΡΑΦΟΣ

‘Ενας ”Οδυσσέας” που δεν ταξείδεψε ποτέ. Ένας ”Σωκράτης” που δεν έφυγε ποτέ από τον τόπο του.
”Γεννήθηκε, έζησε και πέθανε μέσα σε ναυπηγείο.”
Δεν παντρεύτηκε ποτέ.
Σκάρωνε και ζωγράφιζε με ευλαβικό πάθος σκαριά.

“Ο Νικόλαος Χριστόπουλος γεννημένος το 1880, δουλεύει, από 8 χρονών, στον οικογενειακό ταρσανά που ίδρυσε ο πατέρας του και εκεί περνά όλη του τη ζωή. Δεν μετακινείται και συνεπώς δε γνωρίζει το γύρω τοπίο πέρα από τα Πευκάκια. Δεν είναι λάτρης μόνο του υγρού στοιχείου, είναι ο καραβομαραγκός, που όλη του τη ζωή την έχει περάσει στο καρνάγιο.” Ο Κίτσος Μακρής στο βιβλίο του ”Νικόλαος Χριστόπουλος, ο ζωγράφος του ταρσανά”, τον αποκαλεί ”αταξείδευτο”.

”Στις ζωγραφιές του δεν υπάρχει τρικυμισμένη θάλασσα που να βάζει σε κίνδυνο μικρό ή μεγάλο σκάφος. Επίσης, λιγοστές είναι οι ταραγμένες σκηνές με ναυμαχίες, όπως η Ναυμαχία της Σάμου 1824, (0,37×0,65)”. Τα έργα του είναι μικρών διαστάσεων.
”Χρησιμοποιούσε τα ελαιοχρώματα του εμπορίου σε απλή παράθεση, ενώ είναι περιορισμένες οι φορές που τα ανακάτευε. Οι πίνακές του πλαισιώνονται πάντα με στενή κορνίζα σκούρου μπλε χρώματος.”

”Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ταυτότητα συνοδεύεται από σύντομο λαϊκό στιχούργημα που πάντα έχει σχέση με το θέμα της ζωγραφιάς…. Μία ισότιμη συμβολή εικόνας και στίχου στο τελικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, οι ανορθογραφίες του αποτελούν μέρος της γοητείας της ζωγραφικής του.”

ΛΙΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: 1) Ο καραβομαραγκός – Γιάννης Ιωάννου, στίχοι: Νίκος Πλωμαρίτης, 2) Στο μπλε θα ζήσω – Άγγελος Κατσίρης, 3) Ζωγραφιά – Ελένη Βιτάλη, 4) Το καϊκάκι – Γιώργος Ανυφαντής, 5) Καΐκι – Το Φευγιό (Αλέξης Τσιώνης), 6) Ζωγράφος – Αλκίνοος Ιωαννίδης, 7) Ζωγραφιά – Δημήτρης Ζευγάς, Μικρός γιαλός – Κώστας Σμοκοβίτης, 9) Τράτα – Βικτωρία Μήτρου, 10) Γοργόνες – Γιάννα Βασιλείου, 11) Μικρό ταξείδι στο γιαλό – Καίτη Χωματά

σχετικα ondemand