Σαν τον Οδυσσέα Νικολέττα Λιακοσταύρου
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Σαν τον Οδυσσέα | 29.07.2023

”Αλωνισμός ένα παραδοσιακό επάγγελμα”
Σήμερα, η ”Οδύσσειά” μας είναι το αλώνισμα, παληό επάγγελμα και ”Οδυσσέας” μας ο αλωνιστής Γιώργος Τασούλης ή Γάκιας.
Το ”σκάφος” μας, λοιπόν, είναι η αλωνιστική μηχανή, τα έργα και οι ημέρες της και ταξειδεύουμε στους κάμπους και τα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, να μάθουμε γι΄ αυτήν την συναρπαστική περιπέτεια ζωής και επιούσιου, όπως την καταγράφει η Κωνσταντίνα Γ. Τασούλη στην εφημερίδα ”εν Μπαμπίνη”, φ. 46.
Η Μπαμπίνη είναι χωριό.
”Τότε σηκωνόμουν την επόμενη πρωί- πρωί πριν τις έξι, γρασάριζα- καθάριζα τη μηχανή, την αλφάδιαζα, έπρεπε να είναι οπισθόβαρη για να μη μπουκώνει, και όταν ερχόταν ο νοικοκύρης άρχιζε το αλώνισμα.
Το αλωνιστικό συγκρότημα απασχολούσε 8 με 9 εργάτες, Τέσσερις εργάτες μετέφεραν τα δεμάτια στο πατάρι της μηχανής όπου εκεί 2 άλλοι εργάτες, οι κόφτες, έκοβαν τα δεμάτια και στη συνέχεια άλλοι 2, οι τροφοδότες ή ταϊστάδες έριχναν τα χερόβολα μέσα στην τρόμπα της μηχανής.
Μια καλή μηχανή , σύμφωνα με τον Κανονισμό του Υπουργείου δεν έπρεπε να αφήνει πάνω από 5-7% σπόρια στο άχυρο, έπρεπε να δίνει καθαρό άχυρο και η λειτουργία της μηχανής να είναι ακίνδυνη για τους χειριστές της”, αφηγείται ο Γιώργος Τασούλης (Γάκιας).
Παροιμία: «Τον Αλωνάρη δούλευε καλό χειμώνα να ‘χεις».
«…Ήτανε μήνας Αλωνάρης, ντάλα μεσημέρι,
που ξεφαντώνανε στα κλώνια ασίγαστα τζιτζίκια,
στη θάλασσα των αμπελιών μελώναν τα σταφύλια
και βίγλιζε στη δεμοσιά με χίλια μάτια ο ήλιος
κι από τον ήλιο πιότερο λαμπάδιαζεν ο τάφος…»
(Κώστας Βάρναλης)
Καλή Ακρόαση!
(φωτο: η αλωνιστική μηχανή και το επίσημο χαρτί εργασίας του Γιώργου Τασούλη, ο ίδιος σε ηλικία 19 ετών)
ΛΙΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: 1) ‘Ηλιος του αλωνάρη – Αλκίνοος Ιωαννίδης, 2) Το τριζόνι – Σούλα Μπιρμπίλη, 3) Το ψωμί μου είναι γλυκό – Αντώνης Καλογιάννης, 4) Τα θυμωμένα στάχυα – Σωτήρης Μπάλλας, 5) Οχτώ χωριάτες – Βίκυ Μοσχολιού, 6) Ο κύρης σου ο ζευγάς – Νίκος Πατενταλάκης, 7) Μηχάνημα ζωής – Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δάκρυα στο χώμα – Γυμνά Καλώδια, 9) Μιλάω παληά – Μανώλης Μητσιάς, 10) Το ψωμί είναι στο τραπέζι – Γιάννης Πουλόπουλος, 11) Κολλήγα γυιος – Λουκιανός Κηλαηδόνης, 12) Στάχυ με φωνή – Μανώλης Σοφούλης

σχετικα ondemand