Σαν τον Οδυσσέα Νικολέττα Λιακοσταύρου
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Σαν τον Οδυσσέα με τη Νικολέττα Λιακοσταύρου | 08.07.2023

”ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ” – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΛΑΚΟΓΛΟΥ (μέρος B΄)
(εκδόσεις: ”νήσος ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 11”, μετάφραση Τάκης Γέρος)
”Ο κύριος τόπος της παρούσας εθνογραφικής έρευνας, άλλα και κύριο υλικό υποκείμενό της, είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αλβανία με την Ελλάδα. Πρόκειται όμως για κάτι περισσότερο από απλώς μια εθνογραφία επί του δρόμου· είναι μια ανθρωπολογία του δρόμου.” (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ζωντανά και πάλι στο στούντιο της Φωνής της Ελλάδας, ο Δρ Δημήτρης Δαλάκογλου, συγγραφέας αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέρουσας προσέγγισης βιβλίου. Ο ίδιος, εξάλλου, είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας, αφού έχει πολλά να μας πει και για τη δική του πορεία εντός και εκτός συνόρων.
Μία έρευνα – δοκίμιο με γεωπολιτική αναφορά, ανθρωπολογία, ανθρωπογεωγραφία, ιστορία, μια εθνοψυχογραφία, αν μπορούμε να πούμε για τον 29 χιλιομέτρων δρόμο που συνδέει το Αργυρόκαστρο με τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ένας δρόμος που μετατράπηκε σε αυτοκινητόδρομο την περίοδο 1997 – 2001. Τις εργασίες του ανέλαβαν ελληνικές εταιρείες και το ελληνικό κράτος και χρησιμοποιήθηκαν υλικά που αγοράστηκαν και μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Δαλάκογλου είναι Καθηγητής στο Vrije University Amsterdam, όπου έχει την έδρα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Είναι επίσης Διευθυντής του Εργαστηρίου για τις Υποδομές, την Αειφορία και τα Κοινά στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Ένα βιβλίο για τα ιστορικά ”σύνδρομα” των λαών, της μετακίνησης, της μετανάστευσης και το βασικότατο ρόλο των υποδομών μιας χώρας, όσον αφορά το λαό της, τη ζωή της, την πορεία της μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι.
Καλή Ακρόαση σε μια συναρπαστική διαδρομή!

σχετικα ondemand