Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η καθηγήτρια Γλωσσολογίας Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη στην εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου” | 09.02.24

Την κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ειδική συνεργάτιδα Γλωσσολογίας στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Harvard, φιλοξένησε σήμερα η “Φωνή της Ελλάδας” και η εκπομπή ”Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας.

Η κ. Τσιτσανούδη σημείωσε πως “παραμένει η μέγιστη ευθύνη να διεκδικούμε τη διατήρηση, τη διάδοση και τη διάσωση της ελληνικής γλώσσας”, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο που χειρίζονται οι νέοι τη γλώσσα δήλωσε ότι ” η γλωσσική επιστήμη υποστηρίζει ότι έχουμε και τις διαλέκτους εκτός από την επίσημη. Στεκόμαστε με κατανόηση, λαμβάνοντας υπόψιν και τις πιέσεις που δέχεται η γλώσσα. Καλά κάνουν οι νέοι και μιλούν έτσι και εμείς συνεχίζουμε να διδάσκουμε γιατί η κατάκτηση της γλώσσας είναι μία διαρκής μάχη”.

Για τον διαχωρισμό της γλώσσας τόνισε οτι ” έχουμε μελετήσει το γλωσσικό ζήτημα το οποίο είναι συνέχεια κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών” και υποστήριξε ότι ” θα στηρίξω το κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας για το οποίο γίνονται πολλά συνέδρια για το πως θα διδάσκεται η γλώσσα όχι ως μητρική μόνο αλλά και ως ξένη. Θέλει μεράκι, φαντασία και εμείς οι δάσκαλοι πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί”, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια,η κ. Τσιτσανούδη αναφέρθηκε στη διοργάνωση του 10ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που θα διεξαχθεί από 28 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2024 στη Βοστώνη. Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Maliotis Cultural Center του Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης και την American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA).

Η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη είναι συγγραφέας και επιμελήτρια πολλών βιβλίων. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία της διακεκριμένης ερευνήτριας και κριτή από το Untested Ideas Research Center στις ΗΠΑ. Είναι εκλεγμένη Εκτελεστική Πρόεδρος Διεθνών Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Ευρωαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών ενώ έχει υπηρετήσει ως προσκεκλημένη καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Harvard – Olympia του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Διευθύνει το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»και είναι επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων γλωσσικής κατάρτισης για δημοσιογράφους στην Ελληνική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Διευθύνει το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του ΠΤΝ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

σχετικα ondemand