Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Πάρε τον Χρόνο σου | 14-12-2023

Στην εκπομπή της Πέμπτης, 14 Δεκεμβρίου 2023, πήραμε μια καλημέρα από τον Βόλο συνομιλώντας με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην πόλη, Ελένη Μανώλη, η οποία αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις των εορταστικών ημερών και στην τουριστική κίνηση στην περιοχή του Πηλίου. Στη συνέχεια, και μετά την ανάγνωση των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων, ανοίξαμε γραμμή με τη Σίφνο και συνομιλήσαμε με τη δήμαρχο του νησιού, Μαρία Ναδάλη, στο πλαίσιο του αφιερώματος στις μόλις 22 δημάρχους που αναδείχθηκαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκτός των άλλων, μας ενημέρωσε και για τις προτεραιότητές της που αφορούν σε Υγεία, Ύδρευση και κάλυψη των αναγκών στέγασης των δημοσίων λειτουργών που υπηρετούν στο νησί.
Στη δεύτερη ώρα, κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον κ. Γιάννη Μαυροειδάκο, ιδρυτή του βιβλιοπωλείου ΔΕΣΜΟΣ και του ομώνυμου περιοδικού, στο Παρίσι. Φέτος ο ΔΕΣΜΟΣ έκλεισε σαράντα χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας στο Montparnasse, στην καρδιά του ιστορικού Παρισιού. Αποτέλεσε, όλα αυτά τα χρόνια, έναν πυρήνα όχι μόνο διακίνησης βιβλίων που σχετίζονται με την Ελλάδα, αλλά και έναν χώρο συνάντησης σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος και διαλόγου, όπου μέσα από ένα πνεύμα απόλυτης ελευθερίας ευδοκίμησαν πολλές γνωριμίες και φιλίες. Το δίγλωσσο περιοδικό που ακολούθησε μετρά σημερα -22 χρόνια μετά την έκδοσή του- 52 τεύχη αφιερωμένα εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Αφορμή για τη συνέντευξη στάθηκε η εκδήλωση που γίνεται το βράδυ της Παρασκευής, 15 Δεκεμβρίου, στον κινηματογράφο ΣΤΟΥΝΤΙΟ, στην Αθήνα.
Αμέσως μετά, στην παρέα μας βρέθηκε, μέσω τηλεφώνου, η Ρόζα Προδρόμου, ηθοποιός και performer, που παρουσιάζει, από το βράδυ της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου, και για λίγες παραστάσεις στον πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού ΠΛΥΦΑ, στον Κεραμεικό, το έργο Medea Loading, σε σύλληψη δική της και συνδημιουργία της ίδιας με τη Μαρία – Όλγα Αθηναίου και τον Οδυσσέα Ιωάννου-Κωνσταντίνου. Η Ρόζα Προδρόμου έχει ελληνοβρετανική καταγωγή. Σπούδασε Σωματικό θέατρο στο Huddersfield της Μ. Βρετανίας, όπου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στις Διαπολιτισμικές Παραστατικές τέχνες (Zarrilli, Εxeter, 2002). Διδάσκει Σωματικό θέατρο τα τελευταία 9 χρόνια. Ίδρυσε τη θεατρική εταιρεία Pulsar με τον Γιώργο Βουρδαμή. Βασικά στοιχεία της έρευνάς της είναι ο αυτοσχεδιασμός και η χρήση πολλαπλών εκφραστικών τεχνικών. Η περφόρμανς medea loading είναι η πρώτη της σόλο περφόρμανς αφότου έγινε μητέρα 2 παιδιών.

σχετικα ondemand