Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Πάρε τον Χρόνο σου | 13-12-2023

Στην εκπομπή της Τετάρτης, 13 Δεκεμβρίου 2023, ξεκινήσαμε με μια καλημέρα από τη Δέσποινα Αμαραντίδου, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κοζάνη, η οποία μας μετέφερε τα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, αλλά και εικόνες χειμωνιάτικες από τα εκπληκτικής ομορφιάς τοπία της Δυτικής Μακεδονίας και τις εκδηλώσεις που “έρχονται¨ τις ημέρες των εορτών. Στη συνέχεια, ανοίξαμε, για μία ακόμη φορά, το θέμα την Τραγωδία των Τεμπών, λίγες ώρες πριν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συγγενών των θυμάτων στο Σύνταγμα. Ο κ. Παύλος Ασλανίδης, μέλος του συλλόγου των πληγέντων, που έχασε στο τραγικό δυστύχημα-έγκλημα τον 26χρονο γιο του μίλησε για τα εγκληματικά λάθη που έγιναν στη διαχείριση της υπόθεσης και του χώρου, την ολιγωρία της Δικαιοσύνης και ζήτησε, για μία ακόμη φορά, να χυθεί άπλετο φως και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Αμέσως μετά, μιλήσαμε με τον Αντώνη Αντωνιάδη, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, πρώην πρόεδρο του ΠΣΑΠ και πρώην πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Βίας, με αφορμή τα γεγονότα έξω από το κλειστό γυμναστήριο “Μελίνα Μερκούρη” και τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, αλλά και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, για μία ακόμη φορά, για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Ο ίδιος εξηγεί ότι μέτρα έχουν προαναγγελθεί και στο παρελθόν αλλά ξεχάστηκαν και καλεί την Πολιτεία να δουλέψει και προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των νόμων και την Καταστολή αλλά και στην κατεύθυνση της πρόληψης, με αφετηρία την Παιδεία. Ο Αντώνης Αντωνιάδης είναι απόλυτος στο ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος “οπαδική βία”, καθώς θεωρεί ότι τα φαινόμενα αυτά συνιστούν ένα ευρύτερο ζήτημα κοινωνικής βίας, με βαθύτερες ρίζες.
Στη δεύτερη ώρα, ταξιδέψαμε εκτός της Αθήνας, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου μας μίλησε η Κατερίνα Ρενιέρη, δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 και παρουσιάστρια της επιτυχημένης ενημερωτικής εκπομπής “Περίμετρος” την οποία, όπως μας αποκάλυψε, παρακολουθούν πάντοτε με ενδιαφέρον οι ομογενείς μας, καθώς βλέπουν εικόνες και μαθαίνουν νέα από τα χωριά τους. Η κα Ρενιέρη μίλησε για τη συλλογική δουλειά που απαιτείται για το τελικό αποτέλεσμα και τη δική της επαγγελματική πορεία. Από Θεσσαλονίκη “πεταχτήκαμε” μέχρι τη Μυτιλήνη για να συναντήσουμε την κα Μυρένα Φωτίου, την ιδιοκτήτρια ενός επιτυχημένου όσο και τολμηρού εγχειρήματος το οποίο ξεκίνησε σχεδόν 30 χρόνια πριν στο χωριό Παπάδος στην περιοχή της Γέρας και μέχρι και σήμερα, με κόπο και δυσκολίες, εξακολουθεί και λειτουργεί. Ο λόγος για το βιβλιοπωλείο της Οικογένειας που είναι το πρώτο από τα δύο (καθώς στη συνέχεια άνοιξαν και ένα μεγαλύτερο στην πόλη της Μυτιλήνης. Η κα Φωτίου ανήκει σε οικογένεια μεταναστών στο Μπουρούντι της Αφρικής. Όταν εκείνη ήταν 7,5 ετών, ο πατέρας της δεν άντεξε τη ζωή στην Αφρική και επέστρεψε στα πάτρια εδάφη. Μετά από διάφορες επιχειρηματικές απόπειρες, το βιβλιοπωλείο στάθηκε η δουλειά στην οποία καταστάλαξαν και τους; απασχολεί μέχρι και σήμερα και έχει αποτελέσει πόλο Πολιτισμού και Γνώσης.

σχετικα ondemand