Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο Πέτρος Θέμελης στην τελευταία ραδιοφωνική του συνέντευξη, στη Φωνή της Ελλάδας | 28.10.2023

Ακούστε την τελευταία συνέντευξη του Πέτρου Θέμελη, του αρχαιολόγου που συνέδεσε το όνομά του με την Αρχαία Μεσσήνη. Ο Πέτρος Θέμελης είχε μιλήσει, στις 13 Ιουλίου 2023, στον Προκόπη Αγγελόπουλο και στην εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου” με θέρμη για το έργο της ζωής του, την ανασκαφή σε έναν χώρο που αποκάλυψε εκπληκτικά μνημεία, που διατηρήθηκαν κάτω από τη λάσπη και τις πέτρες και συνιστούν, σήμερα, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.
Μέσα σε διάστημα 35 ετών, ο Πέτρος Θέμελης, που έφυγε από τη ζωή στις 27 Οκτωβρίου, έφερε στο φως την Αρχαία Μεσσήνη. Δούλευε, μέχρι και την τελευταία ημέρα στη συνέχιση των ανασκαφών που είχαν φέρει, όπως σημειώνει και ο ίδιος, το κολοσσιαίο ιερό της Ίσιδος και του Σάραπη, δύο Αιγυπτιακών θεοτήτων που είχαν εξελληνιστεί στα χρόνια των Πτολεμαίων.
Ο Πέτρος Θέμελης εξηγεί στο ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου” τι γνωρίζαμε από τις πηγές, κυρίως από τον Παυσανία αλλά και τους περιηγητές του 18ου και 19ου αιώνα, για την Αρχαία Μεσσήνη και τι ανακαλύψαμε γι αυτήν με το που ήρθαν στο φως τα ευρήματα της εντυπωσιακής αρχαίας πόλης, που αποκάλυψε ο ίδιος με τους συνεργάτες του, και που είχαν σκεπαστεί με λάσπη και χώμα από τις πλημμύρες των προηγούμενων αιώνων. Όπως μας είπε ο ίδιος, ο αρχαιολογικός αυτός χώρος θεωρείται σήμερα ο καλύτερα διατηρημένος καθώς έχει επίσης αναστυλωθεί με το αυθεντικό υλικό, κάτι που κάνει τα μνημεία αναγνωρίσιμα και την περιήγηση ανάμεσα σε αυτά ελκυστική, μέσα σε ένα πανέμορφο μεσογειακό τοπίο με ελαιώνες, κοντά στη θάλασσα και στον κοντινό ορεινό όγκο της Ιθώμης. Στον χώρο ξεχωρίζουν το στάδιο, το αρχαίο θέατρο στο οποίο γίνονται και σύγχρονες παραστάσεις αλλά και το Ωδείο. Περιέγραψε ο ίδιος έναν ζωντανό χώρο, με μεγάλη επισκεψιμότητα, στον οποίο γίνονται ακόμη και εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών. Στο κλείσιμο της συνέντευξης δώσαμε ένα ραντεβού, υποσχεθήκαμε να τον συναντήσουμε στον χώρο του, στην αρχαία πόλη, για να μας ξεναγήσει ο ίδιος στα ευρήματα που έφερε στο φως. Ένα ραντεβού που, δυστυχώς, δεν θα γίνει ποτέ. Η παρουσία του, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα είναι έντονη σε κάθε γωνιά και θα συντροφεύει τους επισκέπτες και τους περιηγητές, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

σχετικα ondemand