Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Πάρε τον Χρόνο σου | 8-9-2023

Στην εκπομπή της Παρασκευής, 8 Σεπτεμβρίου, και μετά την αναφορά στα θέματα της Επικαιρότητας, με σημαντικότερο τα όσα συμβαίνουν στον κάμπο της Καρδίτσας και στη Λάρισα με τις πλημμύρες, φιλοξενήσαμε τον Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, αγρονόμο-τοπογράφο, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου “Ροές – Πολίτες υπέρ των ρεμάτων”. Ο κ. Θεοδοσόπουλος εξήγησε πως η ανθρώπινη δραστηριότητα άλλαξε τη δυνατότητα της φύσης να οδηγεί, με φυσικό τρόπο, τα νερά των βροχών στη θάλασσα, χωρίς να προξενεί καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες, πως άλλαξε η μορφή στους κάμπους της Θεσσαλίας όπου τη θέση φυσικών ρεμάτων με μαίανδρους πήραν αρδευτικά κανάλια σε ευθεία χάραξη, που κάνουν πολύ πιο μεγάλη τη δύναμη και την ταχύτητα του νερού. Εξήγησε, ακόμη, πως αλλάξαμε την εικόνα των εκβολών ποταμών κοντά σε πόλεις, κατασκευάζοντας λιμάνια και περιορίζοντας, πολλές φορές, ακόμη και στο ένα δέκατο τη διάμετρο της εξόδου, διαμορφώνοντας επικίνδυνες καταστάσεις για τις πόλεις αυτές. Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των ακραίων αυτών καταστάσεων που προκαλεί η κλιματική κρίση, είναι ο σεβασμός στη Φύση και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων που θα κάνουν αυτό ακριβώς, θα ακολουθούν τους κανόνες που αυτή ορίζει.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής και μετά τις διεθνείς ειδήσεις από την Ιβάνα Τζόρτζεβιτς, φιλοξενήσαμε στο στούντιο της Φωνής της Ελλάδας την σκηνοθέτιδα και ηθοποιό, Αννέτα Παπαθανασίου, λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα της προβολής της ταινίας της “Γελώντας στο Αφγανιστάν”. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο Αφγανιστάν και στην Αθήνα με κεντρικό ήρωα τον Καρίμ Αμίρ, τον “Αφγανό Τσάρλι Τσάπλιν“, τον κωμικό που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, με τη βοήθεια της Ελλάδας και τις ενέργειες που έγιναν από την ίδια τη σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα της ταινίας, μαζί με την παραγωγό Φωτεινή Οικονομοπούλου, όταν δέχτηκε ένα απειλητικό γράμμα θανάτου από τους Ταλιμπάν, που δεν ανέχονται το γέλιο, σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει κυριαρχήσει ο φόβος και ο τρόμος.

σχετικα ondemand