Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Πάρε τον Χρόνο σου | 24-3-2023

Στην εκπομπή της Παρασκευής, 24 Μαρτίου, και μετά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, φιλοξενούμενη στο στούντιο ήταν η γεωλόγος, Εύη Νομικού, η οποία μας ταξίδεψε στον συναρπαστικό κόσμο των ηφαιστείων. η κα Νομικού, σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της σε ραδιοφωνικό στούντιο της ΕΡΤ, καθώς βρίσκεται συνεχώς σε επιστημονικές αποστολές, εν πλω σε Αιγαίο και Ιόνιο (και όχι μόνο), μίλησε για την τελευταία αποστολή στον βυθό της Σαντορίνης, στο ενεργό ηφαιστειακό σύμπλεγμα του νησιού, με τη βοήθεια του «Joides Resolution», ενός από τα μεγαλύτερα ωκεανογραφικά σκάφη του κόσμου. Το σκάφος αυτό διαθέτει ειδικό γεωτρύπανο, τοποθετημένο σε γερανογέφυρα ύψους 62 μέτρων, και προσφέρει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να πραγματοποιούν απευθείας αναλύσεις από τον βυθό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα.  και φιλοξενεί εξειδικευμένα εργαστήρια για επιτόπου αναλύσεις από τον βυθό. Σκοπός της έρευνας στην οποία συμμετέχει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, είναι να μελετηθεί η συμπεριφορά του ηφαιστειακού συμπλέγματος, για να καταστεί εφικτή η πρόγνωση της επόμενης έκρηξης, όποτε και αν αυτή γίνει. Μάλιστα, για πρώτη φορά, τοποθετήθηκαν ειδικά όργανα μέτρησης στο άλλο, λιγότερο γνωστό ηφαίστειο, το Κολούμπο, που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βορειοδυτικά του νησιού. Η κα Νομικού απάντησε στην ερώτηση για το πότε θα έχουμε έκρηξη σε ένα από τα ηφαίστεια που βρίσκονται κοντά στη Σαντορίνη και, ακόμη, μας αποκάλυψε ότι σύντομα ξεκινά μια ακόμη αποστολή, στην οποία συμμετέχει, αυτή τη φορά στο Ιόνιο, που θα μελετήσει το ρήγμα της Κεφαλλονιάς.
Αμέσως μετά, στην εκπομπή μίλησε, σε απευθείας σύνδεση με το Λος Άντζελες, με τον κ. Άρη Κατωπόδη, ο οποίος μας ενημέρωσε για τα τελευταία νέα από το φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της πόλης του οποίου είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, όπως, επίσης, και για το αφιέρωμα που γίνεται, αυτές τις ημέρες, σε ταινίες με θέμα την Πίστη και την Παράδοση. Ανάμεσα σε αυτές, θα προβληθεί και η ταινία του Θωμά Σίδερη, “Σαν τους Γλάρους Πάνω από τον Κεράτιο”.
Στη δεύτερη ώρα της εκπομπής, φωτίσαμε μια μεγάλη προσωπικότητα της Επιστήμης. Μια γυναίκα που ξεπέρασε εμπόδια και προκαταλήψεις για να δώσει στην Ανθρωπότητα, μέσω της ιατρικής επιστήμης, ένα μεγάλο δώρο. Ο λόγος για τη Μαρί Σκλοντόφσκα Κιουρί, την οποία ερμηνεύει με ξεχωριστό τρόπο, στο Σύγχρονο Θέατρο, η Κωνσταντίνα Τάκαλου, η οποία ήταν καλεσμένη στο στούντιο. Η αγαπημένη ηθοποιός μίλησε για τη γνωριμία της με την προσωπικότητα της Κιουρί, τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τον ρόλο, σε ένα έργο που παρουσιάζεται στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, στις 9 το βράδυ. Ένα έργο που σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης και έχει γράψει ο ίδιος με την Παναγιώτα Πανταζή.

σχετικα ondemand