Οι Έλληνες του Κόσμου
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Οι Έλληνες του κόσμου – Η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο | 26.05.24

Την Κυριακή 26 Μαΐου, η εκπομπή «Οι Έλληνες του κόσμου – Η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο» με την Eliana Nunes φιλοξένησε τον καθηγητή Δημήτρη Παπανικολάου. Ο Δημήτρης Παπανικολάου, Καθηγητής Νεοελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 2004 κι εταίρος του Κολεγίου St Cross στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει σημαντική συμβολή στις νεοελληνικές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα του επικεντρώνεται στη διαλεκτική σχέση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με άλλες μορφές τέχνης και πολιτισμού. Κομβικό σκέλος του έργου του σχετίζεται με την queer θεωρία και την ιστορία της ελληνικής queer κουλτούρας στις διάφορες εκφάνσεις της. Ο Δημήτρης Παπανικολάου έχει εκδώσει σημαντικά έργα για την ποιητική της ομοφυλοφιλίας του Κ. Π. Καβάφη, τη λογοτεχνία και τη λαϊκή μουσική στη Γαλλία και στην Ελλάδα, την αναπαράσταση της ελληνικής οικογένειας στον σύγχρονο κινηματογράφο, το θέατρο και τη λογοτεχνία, καθώς και για το “Weird Wave” κύμα του ελληνικού κινηματογράφου.

Παρουσίαση: Eliana Nunes

Επιμέλεια: Γιάννα Τριανταφύλλη

σχετικα ondemand