Οι Έλληνες του Κόσμου
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Οι Έλληνες του κόσμου: Μαρία Δαμηλάκου (Η Ελλάδα στην Αργεντινή) | 19.11.2023

Η εκπομπή «Έλληνες του κόσμου – Η Ελλάδα στην Αργεντινή» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της «Φωνής της Ελλάδας» και της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος» που εδρεύει στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει η πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος» Χριστίνα Τσαρδίκου.

Η Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες από Έλληνες γονείς. Είναι γιατρός και καθηγήτρια βιοιατρικής φυσικής και χειρουργικής και πρόεδρος της οργάνωσης Νόστος, επίτιμη πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η καθώς και συντονίστρια για τη Λατινική Αμερική της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη. Επιμελούνταν και παρουσίαζε τη ραδιοφωνική εκπομπή «Αντάμωση» (2001 – 2010) και τη διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή «Νόστος, η επιστροφή στις ρίζες μας” (2021-2023). Έχει τιμηθεί για την επαγγελματική δράση της από την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Αργεντινής και για την πολιτιστική προσφορά της με το βραβείο «Ελληνίδες του Κόσμου» (2023) από την Unesco Eλλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Η Μαρία Δαμηλάκου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της Αμερικανικής Ηπείρου». Από το 2003 διδάσκει Ιστορία της Λατινικής Αμερικής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο πρόγραμμα «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός». Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τη μετανάστευση, την εργασία και ζητήματα ταυτότητας στις χώρες της Νοτίου Αμερικής. Είναι συγγραφέας των έργων « Έλληνες μετανάστες στην Αργεντινή: διαδικασίες συγκρότησης και μετασχηματισμοί μιας μεταναστευτικής κοινότητας, 1900-1970» (2004) και «Ιστορία της Λατινικής Αμερικής από το τέλος της αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα» (2014). Έχει επιμεληθεί τα έργα «Θέματα και τάσεις της σύγχρονης Λατινοαμερικανικής Ιστοριογραφίας», Ε.Μ.Ν.Ε. – Μνήμων (2010) και «Σιμόν Μπολίβαρ. Ο απελευθερωτής των συνειδήσεων. Θεμελιώδη κείμενα» Νότιος Άνεμος, (2014) καθώς και τον τόμο «200 χρόνια από τα επαναστατικά κινήματα για την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής, 1810- 2010» Ε.Μ.Ν.Ε. – Μνήμων, (2011). Πρόσφατα συνεπιμελήθηκε τον τόμο: Maria Damilakou and Yannis G. S. Papadopoulos (eds.), Migration and Development in Southern Europe and South America, Routledge, 2022.

Η πρώτη εκπομπή «Έλληνες του Κόσμου – Η Ελλάδα στην Αργεντινή» είχε φιλοξενούμενη την καθηγήτρια Μαρία Δαμηλάκου.

σχετικα ondemand