Ο Ποιητής της Εβδομάδας
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

O Ποιητής της Εβδομάδας: Δημήτρης Καλοκύρης | 06.07.24

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες όπου γης, με όχημα τη διάδοση, τη στήριξη, και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, εντάσσει και πάλι στο πρόγραμμά της τα αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας» και «Η ποιήτρια της εβδομάδας».

Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σ’ έναν σύγχρονο Έλληνα ποιητή ή ποιήτρια, ενώ δεν απουσιάζουν οι ποιητές της Διασποράς. Οι ίδιοι οι ποιητές και οι ποιήτριες επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες. Παράλληλα τα ποιήματα «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που συνθέτουν και παίζουν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ, καθώς και με μουσικά κομμάτια αγαπημένων δημιουργών. Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, στα πέρατα της γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές.

Η εβδομάδα από 1/07/2024 έως 7/07/2024 είναι αφιερωμένη στον ποιητή Δημήτρη Καλοκύρη. Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα Επιμέλεια ήχου: Ελευθερία Παπουτσάκη Μετάδοση: Δευτέρα ως Παρασκευή στις 07:00 και 19:00 ώρα Ελλάδας και το Σ/Κ στις 19:00 ώρα Ελλάδας. Ο Δημήτρης Καλοκύρης γεννήθηκε το 1948 στό Pέθυμνο. Σπούδασε Nεοελληνική Φιλολογία στο A.Π.Θ. Aπό το 1978 ζει στην Aθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος της «Eταιρείας Συγγραφέων» (της οποίας διατέλεσε Πρόεδρος για δύο θητείες). Έχει εκδώσει πάνω από 50 βιβλία (ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, μεταφράσεις, φωτογραφία). Kείμενα και έργα του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ξένες γλώσσες. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Kρατικό Bραβείο Διηγήματος και από το Ίδρυμα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Mετέφρασε αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, Λόρκα (για το Εθνικό Θέατρο) κ.ά.. Iδιαίτερα ασχολήθηκε με το έργο του Χόρχε Λουίς Mπόρχες, του οποίου μετέφρασε πολλά ποιητικά βιβλία. ΄Eχει κάνει εκθέσεις κολάζ και εικονογράφησε δέκα βιβλία για παιδιά. Εξέδωσε το περιοδικό «Τραμ» στη Θεσσαλονίκη και το περιοδικό «Χάρτης» στην Αθήνα (το οποίο συνεχίζεται διαδικτυακά: www.hartismag.gr). Διατέλεσε υπεύθυνος σύνταξης και καλλιτεχνικός διευθυντήςτου καλλιτεχνικού περιοδικού «Το Τέταρτο» που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις και άλλων πολιτιστικών περιοδικών. Παραλληλα έχει κάνει τρεις μεγάλες ατομικές εκθέσεις κολάζ.

Επιμελήθηκε καλλιτεχνικές εκδόσεις, σχεδίασε εξώφυλλα πάνω από 3.000 βιβλίων, συντόνισε μουσειολογικές μελέτες (Μουσείο Καζαντζάκη στην Μυρτιά Ηρακλείου, επανέκθεση Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, Αρχαιολογικύ Μουσείου Θεσσαλονίκης κ.ά.), ενώ οργάνωσε Πολιτιστικές Πρωτεύουσες (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βρυξέλλες) και μεγάλες θεματικές εκθέσεις (Ελύτης, Καζαντζάκης, Εμπειρίκος, Παλαμάς κ.ά.).

σχετικα podcasts