Ο Ποιητής της Εβδομάδας
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο ποιητής της εβδομάδας: Θοδωρής Γκόνης | Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Αφιερωμένη στον ποιητή Θοδωρή Γκόνη, είναι η εβδομάδα 15/05/2023 έως 21/05/2023.

Ο Θοδωρής Γκόνης γεννήθηκε στην Γκάτζια Αργολίδας. Κατάγεται από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας. Μεγάλωσε στο Ναύπλιο, εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο, και στη συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη ενώ σπούδασε και οικονομικά. Εργάστηκε ως ηθοποιός μέχρι το 1996. Συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις παραστάσεις του θεατρικού οργανισμού «Εποχή» του Βασίλη Παπαβασιλείου. Από το 1996 ασχολείται κυρίως με την σκηνοθεσία. Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής, με ΔΗΠΕΘΕ, και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, σκηνοθετώντας σύγχρονα και κλασικά έργα.  Επίσης, έχει γράψει και σκηνοθετήσει αρκετές μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Από το καλοκαίρι του 2009 έως σήμερα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων. Από το 2012 έως σήμερα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Έχει διδάξει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και στη δραματική σχολή του Νεοελληνικού Θεάτρου Γ. Αρμένη. Έπαιξε στις τηλεοπτικές σειρές Ακυβέρνητες Πολιτείες (1985, ΕΡΤ), Αρχαία Σκουριά (1983, ΕΡΤ), Ανατομία ενός εγκλήματος (1993, ΑΝΤ1), στην τηλεταινία Καλή σου νύχτα κυρ’ Αλέξανδρε (1980) και στην ταινία μικρού μήκους Βεράντες του Χρήστου Βακαλόπουλου. Βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα, Γαβριηλίδης, Μεταίχμιο. Ήταν τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Ο κόσμος του Επενδυτή» και του «Δεύτερου Προγράμματος» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Καθημερινή» καθώς και με το site protagon.gr. Το 1987 άρχισε τη συνεργασία του ως στιχουργός με τον Νίκο Ξυδάκη (Κάιρο – Ναύπλιο – Χαρτούν, Κοντά στη Δόξα μια στιγμή, Τένεδος, Βενετσιάνο, Το μέλι των Γκρεμών, Βουή του Μύθου, Ακρωτήριο Ταίναρον, Ένα Τραγούδι για τον Νίκο Γκάτσο κ.α).Ακολούθησαν συνεργασίες του με τους σημαντικότερους συνθέτες  και ερμηνευτές του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Ορφέας Περίδης, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Τάσος Γκρους, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ο Πέτρος Ταμπούρης, ο Φώτης Σιώτας, ο Χρίστος Θεοδώρου, ο Νίκος Ζουρνής, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Βίκυ Μοσχολιού, η Ελένη Βιτάλη, η Γιώτα Νέγκα, η Μελίνα Κανά, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Έλλη Πασπαλά, η Τάνια Τσανακλίδου, η Βούλα Σαββίδη, ο Κώστας Μακεδόνας, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Δώρα Μασκλαβάνου, ο Γιώργος Μεράντζας, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Αναστασία Μουτσάτσου, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και άλλοι.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες όπου γης, με όχημα τη διάδοση, τη στήριξη, και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, εντάσσει και πάλι στο πρόγραμμά της τα αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας».

Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σ’ έναν σύγχρονο ή κλασικό  Έλληνα ποιητή, ενώ δεν απουσιάζουν οι ποιητές της Διασποράς. Οι ίδιοι οι ποιητές, καθώς και αγαπημένοι ηθοποιοί  επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες. Παράλληλα τα ποιήματα «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που συνθέτουν και παίζουν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ, καθώς και με μουσικά κομμάτια αγαπημένων δημιουργών.  Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, στα πέρατα της γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές.
Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, «Ο ποιητής της εβδομάδας» στέλνεται στις έδρες νεοελληνικών σπουδών, σε όλο τον κόσμο.
Μουσική επιμέλεια και σύνθεση: Μαρία Ρεμπούτσικα

Επιμέλεια ήχου: Ελευθερία Παπουτσάκη
Μετάδοση: Δευτέρα ως Παρασκευή στις 07:00 και 22:00 ώρα Ελλάδας και το Σ/Κ στις 22:00 ώρα

σχετικα podcasts