Ο Ποιητής της Εβδομάδας
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο ποιητής της εβδομάδας: Νικ Γερμανάκος | Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Ο Ν.Κ. Γερμανάκος γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1940. Από πατέρα μεγαλωμένο στην Ουαλία και Κύπρια μητέρα, έζησε τα παιδικά του χρόνια στις δυο αυτές χώρες, ενώ το 1965 ήρθε στην Ελλάδα ως επόπτης καθηγητής Αγγλικών στη ΧΑΝ. Στην Αθήνα, κινήθηκε στην καρδιά των λογοτεχνικών κύκλων της εποχής, τους οποίους είχε γνωρίσει μέσω του Ελληνοαμερικανού μεταφραστή Κίμωνα Φράιερ. Συναναστράφηκε στενά πολλούς σημαντικούς συγγραφείς και ποιητές (Γιάννη Ρίτσο, Θανάση Βαλτινό, Στρατή Τσίρκα, Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Κάσδαγλη, Μαργαρίτα Καραπάνου κ.α.) αρκετούς από τους οποίους μετέφρασε στα αγγλικά, προβάλλοντας τη σύγχρονη λογοτεχνία στο εξωτερικό. Στη μεταπολίτευση, εγκαταστάθηκε στην Κάλυμνο όπου και έζησε για αρκετά χρόνια, διδάσκοντας Νεοελληνική Λογοτεχνία και Ιστορία σε Αμερικανούς φοιτητές στο πλαίσιο ενός πανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών, ενώ αργότερα, μετεγκαταστάθηκε στη γενέτειρα της δεύτερης συζύγου του, της ποιήτριας και εικαστικού Ανν Γερμανάκος, στο Σαν Φρανσίσκο, όπου και ζει έκτοτε. Η ποιητική του συλλογή «Ora et Labora» κυκλοφόρησε το 2020 στις ΗΠΑ και επαινέθηκε από διαπρεπείς μελετητές της λογοτεχνίας. Στην Ελλάδα, κυκλοφορεί σε μετάφραση της Ελένης Καρρά από τις εκδόσεις Μελάνι.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες όπου γης, με όχημα τη διάδοση, τη στήριξη, και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, εντάσσει και πάλι στο πρόγραμμά της τα αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με τίτλο
«Ο ποιητής της εβδομάδας».Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σ’ έναν σύγχρονο ή κλασικό  Έλληνα ποιητή, ενώ δεν απουσιάζουν οι ποιητές της Διασποράς. Οι ίδιοι οι ποιητές, καθώς και αγαπημένοι ηθοποιοί  επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες. Παράλληλα τα ποιήματα «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που συνθέτουν και παίζουν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ, καθώς και με μουσικά κομμάτια αγαπημένων δημιουργών.  Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, στα πέρατα της γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές.
Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, «Ο ποιητής της εβδομάδας» στέλνεται στις έδρες νεοελληνικών σπουδών, σε όλο τον κόσμο. Η εβδομάδα 13/03/2023 έως 19/03/2023 είναι αφιερωμένη στον ποιητή Νικ Γερμανάκο.
Επιμέλεια ήχου: Ελευθερία Παπουτσάκη

Μετάδοση: Δευτέρα ως Παρασκευή στις 07:00 και 22:00 ώρα Ελλάδας και το Σ/Κ στις 22:00 ώρα Ελλάδας.

σχετικα podcasts