Ο Ποιητής της Εβδομάδας
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

“Ο ποιητής της εβδομάδας”: Ο Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος | Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Ο Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος (Καβάλα, 1988) εργάζεται στα πεδία της ποίησης, της performance και της χωρικής ανάλυσης, με βάση το Λονδίνο, όπου ζει από το 2010. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, ρωσικά, φινλανδικά και αγγλικά και συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ποίησης στο Λονδίνο, ενώ οπτικά του ποιήματα έχουν γίνει εγκαταστάσεις στο Action Field Kodra και εκτεθεί στην Poetry Society.  Το βιβλίο του ‘3: Ανθρώπων Ιστορία’ (Κουκουνάρι, 2018) διακρίθηκε στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) και εκτέθηκε στο MOMus. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τρία ακόμη βιβλία ποίησής του: ‘K – On’ (Εντευκτήριο, 2011), ‘Είναι’ (ΦΡΜΚ, 2015) και ‘Ζεστό Σώμα’ (Κουκουνάρι, 2021), ενώ στη Βρετανία κυκλοφορεί το βιβλίο του ‘Exchange: a neo-futurist idiom mapping’ (Hesterglock Press, 2020).  Έγραψε και παρουσίασε τις performances ‘Οδυσσέα, κάνε μου like’ (2019, παραγγελία του Φεστιβάλ Φιλίππων), ‘Γελάς και συ στα λούλουδα, χάσμα του βράχου μαύρο’ (2021, παραγγελία του Φεστιβάλ Φιλίππων) και ‘Kinisis-AB’ (2021, ειδικό αφιέρωμα του ΜΟΜus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και του Goethe Institut στον Joseph Beuys).

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες όπου γης, με όχημα τη διάδοση, τη στήριξη, και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, εντάσσει και πάλι στο πρόγραμμά της τα αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας».

Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σ’ έναν σύγχρονο ή κλασικό  Έλληνα ποιητή, ενώ δεν απουσιάζουν οι ποιητές της Διασποράς. Οι ίδιοι οι ποιητές, καθώς και αγαπημένοι ηθοποιοί  επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες. Παράλληλα τα ποιήματα «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που συνθέτουν και παίζουν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ, καθώς και με μουσικά κομμάτια αγαπημένων δημιουργών.  Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, στα πέρατα της γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές.
Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, «Ο ποιητής της εβδομάδας» στέλνεται στις έδρες νεοελληνικών σπουδών, σε όλο τον κόσμο.

Η εβδομάδα από 09/1/2023 έως 15/01/2023 είναι αφιερωμένη στον ποιητή Κωνσταντίνο Παπαχαράλαμπο.  

Παρουσίαση: Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα

Επιμέλεια ήχου: Ελευθερία Παπουτσάκη
Μετάδοση: Δευτέρα ως Παρασκευή στις 07:00 και 22:00 ώρα Ελλάδας και το Σ/Κ στις 22:00 ώρα Ελλάδας.


σχετικα podcasts