Ο Ποιητής της Εβδομάδας
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

“Ο ποιητής της εβδομάδας”: Θοδωρής Ρακόπουλος | Σάββατο 26.11.2022

Ο Θοδωρής Ρακόπουλος γεννήθηκε το 1981 στο Αμύνταιο. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο.  Έχει εκδώσει τρία βιβλία ποίησης, ένα διηγημάτων και ένα ως μέλος τριάδας ποίησης. Του έχει απονεμηθεί το Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για το πρώτο του βιβλίο («Φαγιούμ») ενώ για άλλα ήταν υποψήφιος για διάφορες κατηγορίες βραβείων (Κρατικά και του περιοδικού «Αναγνώστης»). Πιο πρόσφατο βιβλίο του: «Στις εθνικές οδούς» (2022). Διατηρεί το μπλογκ «Η Αφρική με οποιοδήποτε άλλο όνομα». Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ισπανικά, ρωσικά, πολωνικά, φινλανδικά, και σερβικά. Είναι αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.
Βιβλία του Θοδωρή Ρακόπουλου
Φαγιούμ, 2010 Μανδραγόρας, β’ έκδοση 2020 Νεφέλη
Ορυκτό δάσος, 2013 Νεφέλη
Η συνωμοσία της πυρίτιδας, 2014 Νεφέλη
Νυχτερίδα στην τσέπη, 2015 Νεφέλη
Ξέρετε το τέλος, 2017 Αντίποδες (με τους Σ. Μήτα και Α. Ψάλτη)

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες όπου γης, με όχημα τη διάδοση, τη στήριξη, και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, εντάσσει και πάλι στο πρόγραμμά της τα αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας». Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σ’ έναν σύγχρονο ή κλασικό  Έλληνα ποιητή, ενώ δεν απουσιάζουν οι ποιητές της Διασποράς. Οι ίδιοι οι ποιητές, καθώς και αγαπημένοι ηθοποιοί  επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες. Παράλληλα τα ποιήματα «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που συνθέτουν και παίζουν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ, καθώς και με μουσικά κομμάτια αγαπημένων δημιουργών.  Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, στα πέρατα της γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές.
Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, «Ο ποιητής της εβδομάδας» στέλνεται στις έδρες νεοελληνικών σπουδών, σε όλο τον κόσμο.

Η εβδομάδα 21/11/2022 έως 27/11/2022 είναι αφιερωμένη στον ποιητή Θοδωρή Ρακόπουλο.
Παρουσίαση: Θοδωρής Ρακόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα

Επιμέλεια ήχου: Ελευθερία Παπουτσάκη
Μετάδοση: Δευτέρα ως Παρασκευή στις 07:00 και 22:00 ώρα Ελλάδας και το Σ/Κ στις 22:00 ώρα Ελλάδας.

σχετικα podcasts