Μυστικό Πέρασμα
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο Αλέξανδρος Σχισμένος μας μιλά για τους “Φιλοσοφικούς περιπάτους στην Αρχαία Αθήνα”

Η Αθήνα συχνά ονομάζεται λίκνο της φιλοσοφίας και της δημοκρατίας. Αν και ιστορικά τόσο η φιλοσοφία όσο και η δημοκρατία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ως έννοιες στις ελληνικές πόλεις της αρχαίας Μικράς Ασίας, στην Αθήνα γνώρισαν την άνθισή τους για πάνω από δύο αιώνες, όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί έγιναν φιλοσοφία στην πράξη και η φιλοσοφία ασκήθηκε και διδάχθηκε στον ελεύθερο δημόσιο χώρο μεταξύ ισότιμων πολιτών. Τόσο η φιλοσοφία όσο και η δημοκρατία αμφισβήτησαν ανοιχτά τους παραδοσιακούς κανόνες και τα θέσφατα στη θεωρία και στην πράξη μέσω του λόγου και του διαλόγου, σε ένα αστικό τοπίο σφυρηλατημένο από τον αθηναϊκό τρόπο ζωής. Η φιλοσοφία διδάχθηκε αρχικά στην αρχαία Αγορά αλλά σταδιακά ιδρύθηκαν σχολές στα περίχωρα της πόλης.

Σήμερα, τα ίχνη αυτής της αρχαίας πόλης εξακολουθούν να είναι ορατά στη σύγχρονη Αθήνα, και προσκαλούν τη φαντασία μας σε μια περιδιάβαση στην ιστορία και τη θεωρία που συνδυάζει με επίσκεψη στους φυσικούς χώρους όπου δίδαξαν οι γνωστότεροι φιλόσοφοι με ένα σεμινάριο σχετικά με τις θεωρητικές έννοιες που δημιούργησαν.

​Η Κοιν.Σ.Επ. Athens School διοργανώνει έναν κύκλο έξι θερινών σεμιναρίων σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους φιλοσοφικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Ο διδάκτωρ Φιλοσοφίας και ιδρυτικό μέλος της Κοιν.Σ.Επ. Athens School μιλά στην εκπομπή “Μυστικό πέρασμα” με τη Φούλη Ζαβιτσάνου για την πρωτοβουλία των Φιλοσοφικών Περιπάτων, για την σημασία επανανοηματοδότησης του δημόσιου χώρου ως πλαισίου διαλόγου, δημοκρατικής συνύπαρξης και φιλοσοφικής αναζήτησης αλλά και για τις υπόλοιπες δράσεις και δραστηριότητες της εκπαιδευτικής κοινότητας του  Athens School.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό της ανάρτησης.