Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Το “Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ” είναι ομογενειακή υπόθεση…

της Νατάσας Βησσαρίωνος 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (Molyvos International Music Festival – MIMF) είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου που συγκεντρώνει κορυφαίους νέους ερμηνευτές διεθνούς φήμης σε μία γιορτή της κλασικής μουσικής. Μαζί με τoυς ταλαντούχους αυτούς νέους εμφανίζονται οι πλέον καταξιωμένοι καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, ενισχύοντας το στόχο του Φεστιβάλ, να γίνει ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς κλασικής μουσικής στην Ελλάδα και δημοφιλής μουσικός προορισμός παγκοσμίως.

Φέτος το Φεστιβάλ, που διανύει τον 5ο χρόνο επιτυχίας, μένοντας πιστό στο όραμά του, παρά τους πολλούς περιορισμούς που υπάρχουν λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, προχωράει με την θεματική ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ συμβολίζοντας την ιδέα ότι η μουσική μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του χρόνου και του χώρου για να στείλει ένα μήνυμα δύναμης, ελπίδας και ενότητας.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, κυρία Λητώ Ντάκου, μόνιμος κάτοικος Ντύσελντορφ με καταγωγή από τη Λέσβο, μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” για τους στόχους του Φεστιβάλ και το φετινό πρόγραμμα. “Η ιδέα υπήρχε πριν το 2015 και όταν το έδαφος ήταν πρόσφορο και όταν ενώθηκαν πολλές δυνάμεις, τότε γεννήθηκε το φεστιβάλ. Η ιδέα ήταν να φέρουμε την κλασική μουσική που είναι μια παγκόσμια γλώσσα, στη Λέσβο. Θεωρώ ότι είναι σαν συνέχεια του πολιτισμού της Λέσβου, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτό το νησί γεννήθηκε η Σαπφώ, ο Αρίων, ο Τέρπανδρος… στη Λέσβο γεννήθηκε η μουσική, άρα η συνέχειά της είναι η κλασική μουσική…

Διεθνείς μουσικοί, καταξιωμένοι σολίστες από διάφορα μέρη του κόσμου, έρχονται στον Μόλυβο και δημιουργούνται σχήματα εδώ στο νησί, αφού συνεργάζονται μεταξύ τους οι μουσικοί ειδικά για το φεστιβάλ. Τα ensemble δημιουργούνται μόνο για το Φεστιβάλ και δεν μπορεί να ακούσει πουθενά αλλού κανείς αυτές τις συνεργασίες. Το Φεστιβάλ έχει μεγάλη απήχηση αφού από το 2015 είμαστε sold out! Υπάρχουν επισκέπτες που έρχονται ειδικά για το Φεστιβάλ στον Μόλυβο κάθε καλοκαίρι. Πριν το 2015 δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη της Λέσβου. Πάντως το 50% των θεατών είναι κάτοικοι της Λέσβου και Αθηναίοι. Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει πολύ αυτό που κάνουμε. Έχει γίνει ένας θεσμός που τον περιμένουν κάθε χρόνο ανυπόμονα γιατί βλέπει και τι αποφέρει στο νησί”.

Φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποιείται διαδικτυακά και θα παρουσιαστεί και από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ). Στις 17 και 18 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ στον Μόλυβο, με τη συμμετοχή επτά καταξιωμένων μουσικών και του “μάγου του φωτισμού” του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη. Το πρωί της 18ης θα πραγματοποιηθεί κονσέρτο μπροστά από το «Βοστάνειο» νοσοκομείο στην Μυτιλήνη προς τιμήν των γιατρών και νοσοκόμων του νησιού, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας Έλληνες και ξένοι μουσικοί θα συγχρονιστούν για να ερμηνεύσουν το μουσικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο του διήμερου προγράμματος του Φεστιβάλ οι επισκέπτες θα ακούσουν μελωδίες των Μπραμς, Χάϋδν, Μέντελσον, Σκαλκώτα, Μπετόβεν κ.α. Η προ-φεστιβαλική εκδήλωση έγινε στη Στουτγάρδη στις 24 Ιουλίου και η μετά-φεστιβαλική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Βερολίνο. Η θεματική είναι ο Συγχρονισμός και συγχρονίζουμε δύο χώρες, την Ελλάδα και τη Γερμανία” ανέφερε η κα. Ντάκου ενώ συμπλήρωσε “Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο στη διάρκεια των προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων, επισκεπτόμαστε άλλα μέρη, εκτός Μολύβου, όπου εκτός από τη συναυλία διοργανώνουμε και μια μικρή ξενάγηση για τους επισκέπτες και έτσι αναδεικνύουμε και τον τόπο”.

Τέλος, μιλώντας για τη ζωή της στη Γερμανία η κυρία Ντάκου τόνισε: “Οι Έλληνες του εξωτερικού, όπως οι Ελληνογερμανίδες ιδρύτριες του φεστιβάλ, η Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, αγαπάμε ιδιαίτερα την Ελλάδα, με έναν ξεχωριστό τρόπο, γιατί αν είσαι μακριά από κάτι που αγαπάς, φεύγουν τα μειονεκτήματα και βλέπεις μόνο τα προτερήματα. Στην ξενιτιά η αγάπη για τον τόπο σου πολλαπλασιάζεται στο έπακρο και κάνεις ότι μπορείς για να  βοηθήσεις τον τόπο σου”.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου εδώ

 

 

 

 

σχετικα ondemand