Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Δημήτρης Μαμαλούκας: “Στην Ελλάδα αρέσει το ξένο…”

Στη «Φωνή της Ελλάδας» φιλοξενήθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου, και συγκεκριμένα στην εκπομπή «κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, ο πεζογράφος και μεταφραστής Δημήτριος Μαμαλούκας με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Τα πτώματα δεν πληρώνουν».

Ο καταξιωμένος συγγραφέας μίλησε για τους συγγραφείς που τον επηρέασαν και συνεχίζουν να τον επηρεάζουν, για το στοιχείο της ανατροπής που «επιδιώκει πάντα να υπάρχει στα μυθιστορήματά του»,  για την έμπνευση που «έρχεται απροειδοποίητα, σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, από οτιδήποτε», για τον τρόπο που η ιδέα εκτυλίσσεται σιγά σιγά σε ιστορία, για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία σήμερα, για τους ήρωές του και ειδικά για το τελευταίο του μυθιστόρημα.

«Αυτό που αναμφίβολα χαρακτηρίζει τον κεντρικό μου ήρωα (τον Νετούνο) είναι η μοναξιά. Είναι ένα στοιχείο των ηρώων μου τελικά η μοναχικότητα, όσο και αν είναι κοινωνικοί, βαθιά μέσα τους είναι μοναχικοί» ανέφερε ο Δημήτρης Μαμαλούκας.

«Αγαπώ όλους τους ήρωές μου, ακόμη και τους «κακούς». Άλλωστε στους ήρωές μου δεν υπάρχει ο απόλυτα κακός και ο απόλυτα καλός… Αυτό ισχύει σε όλους γύρω μας… Είναι απαραίτητη η αγάπη και είναι ένα στοιχείο που υπάρχει στα βιβλία μου» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία σήμερα ο δημοφιλής συγγραφέας ανέφερε: «Είμαστε μια αξιόλογη δύναμη με καλούς συντελεστές, αλλά στην Ελλάδα αρέσει το ξένο… Δηλαδή όταν έγινε μόδα το σκανδιναβικό μυθιστόρημα, μαζί με τον υπέροχο Λάρσον αναγκαστήκαμε να υποστούμε και έναν σωρό συγγραφείς τρίτης και τέταρτης κατηγορίας που ήταν και είναι χειρότεροι από μας».

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα, όπου και κατοικεί. Είναι πεζογράφος και μεταφραστής. Έχει γράψει δεκαεφτά μυθιστορήματα, εννιά για ενήλικες και οχτώ για παιδιά.
Ανάμεσα σ’ αυτά, τα αστυνομικά Ο Μεγάλος Θάνατος του ΒοτανικούΗ απαγωγή του εκδότη, Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα, (υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ – ΕΡΤ 2007), Η μοναξιά της ασφάλτουΟ κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών, εκδόσεις Κέδρος (Βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Ο Αναγνώστης 2017, μεταφράστηκε στα τουρκικά), Τα πτώματα δεν πληρώνουν, εκδόσεις Κέδρος, 2022 καθώς και τα μυθιστορήματα Κοπέλα που σε λένε Φίνι (μεταφράστηκε στα τουρκικά) και Κράτα μου το χέρι.
Το πρώτο του βιβλίο Όσο υπάρχει αλκοόλ υπάρχει ελπίδα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη ενώ διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες.
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν επίσης τα τέσσερα βιβλία της αστυνομικής σειράς για παιδιά Οι 4 ξεχωριστοί ντετέκτιβΗ μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής (υποψήφιο για το Βραβείο παιδικού βιβλίου του περιοδικού Ο Αναγνώστης 2017), Η απαγωγή του τραπεζίτη Ο’ΜπράιανΤα πλαστά χαρτονομίσματα και Το Αγκμαράλο.

σχετικα ondemand