Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Μόναχο: 200 Έλληνες επικεφαλής στην παρέλαση για τα 50 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Με πληθώρα εκδηλώσεων γιορτάζει το Μόναχο, την επέτειο των 50 χρόνων από τότε που πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη βαυαρική πρωτεύουσα. Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η μεγάλη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου.
Ο Κώστας Τάτσης, επικεφαλής της ομογενειακής ιστοσελίδας “Δορυφόρος Μονάχου” μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας” και στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου για τις επετειακές εκδηλώσεις.

«Στην παρέλαση θα συμμετέχουν γύρω στα 4000 άτομα. Περίπου 200 Έλληνες θα παρελάσουν από τους ομογενειακούς μας συλλόγους, κυρίως νέοι και μαθητές, κάποιοι με παραδοσιακές στολές και κάποιοι ντυμένοι στα γαλανόλευκα. Η ομάδα των Ελλήνων θα είναι επικεφαλής της παρέλασης αφού είμαστε η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τάτσης μίλησε και για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι όπου συμμετείχε σε εκδήλωση για την εργατική μετανάστευση στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη για τις γλώσσες και τους πολιτισμούς (Βibliothèque Universitaire des Langues et Civilisations -ΒULAC) και μίλησε για τo βιβλίο – λεύκωμα «Tο χρονικό των Ελλήνων μεταναστών στην BMW 1960-2018» Πρόκειται για μία έκδοση του “Δορυφόρου” με βιωματικές προφορικές μαρτυρίες της πρώτης και δεύτερης γενιάς των Ελλήνων μεταναστών, που άφησαν τα πάντα πίσω τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στη Γερμανία και εργάστηκαν για πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία.
“Θεωρούσα ότι τη λέξη «Γκαστερμπάιτερ» τη χρησιμοποιούσαν μόνο οι Γερμανοί για τους εργατικούς μετανάστες, αλλά εντυπωσιάστηκα όταν την είδα τυπωμένη στην αφίσα της εκδήλωσης. Μου είπαν ότι χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη γερμανική λέξη, σε μία γαλλική εκδήλωση, γιατί δεν υπάρχει άλλη λέξη που να αποτυπώνει τόσο έντονα την εργατική μετανάστευση εκείνης της εποχής” ανέφερε ο κ. Τάτσης.

Σημειώνεται ότι η λέξη “gastarbeiter” χρησιμοποιήθηκε πολύ έντονα στη Γερμανία την περίοδο από τη δεκαετία του ‘60 μέχρι τη δεκαετία του ‘80 με μία αρνητική χροιά. Άλλωστε όπως είπε ο κ. Τάτσης, ακόμη και τα εργατικά συνδικάτα ήταν αντίθετα εκείνη την περίοδο στον ερχομό Ελλήνων μεταναστών γιατί πίστευαν ότι θα πάρουν τις θέσεις από τους Γερμανούς…

Ακούστε όλη τη συνέντευξη στο ηχητικό της ανάρτησης

σχετικα ondemand