Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Το προφίλ της Σύγχρονης Ελληνικής Μετανάστευσης στην Ευρώπη

Ο Διευθυντής του Κέντρου Σπουδών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συντονιστής του προγράμματος Greek Diaspora project κ. Όθωνας Αναστασάκης, ήταν καλεσμένος στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος και μίλησε για τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για την Ελληνική Μετανάστευση των τελευταίων χρόνων.

«Το Greek diaspora project είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε το 2015, μέσα στην κρίση, την εποχή που έφευγαν πολλοί Έλληνες στο εξωτερικό… Δεν ασχολείται με τα προηγούμενα κύματα μετανάστευσης αλλά με τις νέες γενιές του διασπορικού χώρου και όσους έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια» ανέφερε ο Δρ. Αναστασάκης.

«Σε γενικές γραμμές η Ευρώπη ήταν ο βασικός προορισμός των Ελλήνων μεταναστών…. Υπάρχουν πλέον όμως και νέες επιλογές όπως είναι οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της αραβικής χερσονήσου» τόνισε ο κ. Αναστασάκης και παράλληλα αναφέρθηκε στη διαφορετικότητα της μετανάστευσης στη Μ. Βρετανία. «Με την κρίση ο πληθυσμός της Βρετανίας τριπλασιάστηκε αλλά και διευρύνθηκε η κοινωνική βάση. Πλέον στη Βρετανία, πήγαν πολλοί Έλληνες επιστήμονες (brain drain) αλλά και άλλες κοινωνικές κατηγορίες, καθώς και Αλβανοί που έμεναν στην Ελλάδα…. Υπάρχουν διάφορα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της Ελληνικής Διασποράς στη Βρετανία σήμερα… Δεν έχουν κοινότητες, δεν είναι τόσο σημαντικός ο ρόλος της Εκκλησίας, συσπειρώνονται σε μικρές ομάδες κ.α. Περισσότεροι από 100.000 Έλληνες υπολογίζεται ότι μετανάστευσαν στη Βρετανία τα χρόνια της κρίσης»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, για άλλη μια φορά οι Έλληνες που μετανάστευσαν, επέλεξαν τη Γερμανία. «Η Γερμανία τραβάει τους Έλληνες γιατί προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες και γιατί υπάρχει Ελληνισμός σε διάφορα σημεία της χώρας» είπε ο κ. Αναστασάκης ενώ τόνισε ότι «οι σύγχρονοι Έλληνες στον ευρωπαϊκό χώρο, θέλουν οπωσδήποτε να κρατήσουν τη σχέση τους με την Ελλάδα. Υπάρχει σήμερα μια μεγαλύτερη ευελιξία στη μετακίνηση και σίγουρα μια μεγαλύτερη, πιο άμεση σύνδεση των Ελλήνων μεταναστών με την Ελλάδα».

σχετικα ondemand