Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Στο Ρότερνταμ η Έλλη Παπακωνσταντίνου με το «EROS»

Η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτης Έλλη Παπακωνσταντίνου ταξιδεύει για άλλη μια φορά τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό. Τον τελευταίο χρόνο συνεργάστηκε με το σπουδαίο ουκρανικό Ενσέμπλ νέων καλλιτεχνών σύγχρονης μουσικής NOVA OPERA.

Στόχος ήταν το λιμπρέτο εμπνευσμένο από το Πλατωνικό συμπόσιο «EROS», να παρουσιαστεί στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο O. Festival του Ρότερνταμ και να ακολουθήσει προγραμματισμένη περιοδεία σε ιστορικούς χώρους της Ουκρανίας και συγκεκριμένα στην Εθνική Όπερα του Κιέβου, στην Οδησσό και στο Κάρκιφ αλλά δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία την πρόλαβε… «είναι από τα ωραιότερα θέατρα στην Ευρώπη και είναι μοναδικά στολίδια, ελπίζουμε ο πόλεμος να τα αφήσει στη θέση τους…» δήλωσε η ξεχωριστή σκηνοθέτης στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος.

«Αφού έγινε η εισβολή στην Ουκρανία, για πολλές μέρες δεν είχαμε νέα τους… Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος και προσπαθήσαμε, επειδή είναι νέοι άνθρωποι και στρατεύσιμοι οι περισσότεροι, να τους δοθεί μία άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία τελικά και δόθηκε. Έτσι οι Ουκρανοί καλλιτέχνες της NOVA OPERA, ήρθαν στην Ελλάδα και κάναμε πρόβες για ένα μήνα, ώστε να μπορέσουμε να την παρουσιάσουμε στο Ρότερνταμ».

Το «Eros» είναι ένα λιμπρέτο βασισμένο στο πλατωνικό συμπόσιο. «Οι θεατές κάθονται στα τραπέζια και τρώνε ενώ μαζί τους είναι και οι μουσικοί – συντελεστές της παράστασης. Εκτός των καλλιτεχνών της NOVA OPERA της Ουκρανίας είναι και η μουσικός Κατερίνα Φωτεινάκη που έχει κάνει μια εξαιρετική πορεία στο εξωτερικό και έχει έναν ιδιαίτερο ήχο» τόνισε η κα. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε «μπλέκεται ο πόλεμος με την αγωνία του έρωτα, την πτώση του έρωτα, την αρχαιοελληνική αντίληψη του έρωτα, τη σύνδεση με το Θείο, με τη φύση, την αρμονία με το «Όλον».

«Αισθάνομαι τυχερή που είμαι Ελληνίδα γιατί έχω πρόσβαση στους μύθους, που ανοίγουν άλλα πεδία στον άνθρωπο, πιο ψυχικά και πνευματικά…» κατέληξε η κα. Παπακωνσταντίνου.

Η παράσταση «EROS» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 25 Μαΐου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

σχετικα ondemand