Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

“Κουβέντες μακρινές” 10-05-22

Με τους ξενιτεμένους μας όπου γης, επιστήμονες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, συγγραφείς καθώς και με τους εκπροσώπους των ομογενειακών φορέων, συνομιλεί η Νατάσα Βησσαρίωνος, από Δευτέρα έως Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στη «Φωνή της Ελλάδας», ανταλλάσσοντας «Κουβέντες μακρινές».

Οι Έλληνες του εξωτερικού, προσπαθούν να διατηρήσουν την ελληνική λαλιά, τα ήθη και τα έθιμα, την ταυτότητά τους και συγχρόνως, ως πολίτες του κόσμου, προβάλλουν την πατρίδα μας μέσα από τις ποικίλες δράσεις τους.

Η εκπομπή εστιάζει στα σημαντικότερα νέα του Απόδημου Ελληνισμού και παρουσιάζει τις δραστηριότητες, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα όνειρα των Ελλήνων όπου γης.

Την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, στην εκπομπή μίλησε ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, βραβευμένος σκηνοθέτης, δημιουργός κινουμένων σχεδίων και συγγραφέας για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό Μνημείο του Μαουτχάουζεν για την 77η επέτειο της Απελευθέρωσης του Στρατοπέδου από τους Γερμανούς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαΐου και στο πλαίσιο της ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ θα ερμηνεύσει μαζί με τον Άρη Ζέρβα στο βιολοντσέλο τα τέσσερα τραγούδια από την εμβληματική καντάτα Μάουτχαουζεν του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Σημειώνεται ότι η ηχογράφηση της νέας προσέγγισης (φωνή-βιολοντσέλο) της καντάτας του MAUTHAUSEN έμελλε να είναι η τελευταία που κυκλοφόρησε -στις 29 Ιουλίου 2021, ανήμερα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη- με την άδεια του παγκόσμιου Έλληνα δημιουργού, ένα μόλις μήνα πριν την εκδημία του στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021. Την κυκλοφορία των τραγουδιών της καντάτας του MAUTHAUSEN συνόδευσε η ταινία μικρού μήκους «MAUTHAUSEN: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος» (MAUTHAUSEN: When The War Is Over), σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά – Αρίσταρχου Παπαδανιήλ. Η ταινία θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια φεστιβαλική πρεμιέρα της στο Los Angeles Greek Film Festival των ΗΠΑ, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022.

Τέλος, o Αρίσταρχος Παπαδανιήλ επισήμανε ότι στις εγκαταστάσεις του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου στο Μαουτχάουζεν, θα αρχίσουν τα γυρίσματα ενός ποιητικού κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ που βασίζεται σε αδημοσίευτο χειρόγραφο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τίτλο «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν, Μάιος 1988 – Ανέκδοτο Κείμενο για Τηλεοπτικό Γύρισμα».

Ακούστε στο ηχητικό της ανάρτησης όλη την εκπομπή.

σχετικα ondemand