Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο μάγος των χρωμάτων και των υφασμάτων Κώστας Τζανεδάκης στη “Φωνή της Ελλάδας”

Ο Κώστας Τζανεδάκης θεωρείται ο καλύτερος χρωματουργός παγκοσμίως. Ιδιοκτήτης του Colibri Textile dyeing studio, του μεγαλύτερου βαφείου υφασμάτων των ΗΠΑ, έχει βάλει τη σφραγίδα του στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας, του κινηματογράφου και του θεάτρου. Καλλιτέχνης με ευαισθησίες, φιλοσοφικές αναζητήσεις και κοινωνικές ανησυχίες, ο Κώστας Τζανεδάκης ήταν καλεσμένος την Τετάρτη, στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος και μίλησε για τη δουλειά του που είναι, όπως είπε, μια ερωτική συνεύρεση, για τη ζωή του στην Αμερική, για το ΄μεγάλο στοίχημα’ που είναι «να μάθουμε και πάλι να αγαπάμε τους ανθρώπους», για τα σχέδια του για το μέλλον, για τον χώρο της μόδας σήμερα, για τους ανθρώπους που τον επηρέασαν στη ζωή του όπως ο Γιάννης Τσαρούχης και ο Γιάννης Βόγλης, για την κληρονομιά των χρωμάτων που του άφησε ο πατέρας του, ενώ αποκάλυψε πως θα ήθελε να συνεργαστεί με τον Γιάννη Μετζικώφ.

«‘Όταν ήρθα στην Αθήνα κατάλαβα ότι η Ελλάδα περνάει οικονομικές δυσκολίες από τον τρόπο που ντύνεται ο κόσμος. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι εάν εξαφανιστεί ο κόσμος αύριο και έχουμε καταφέρει να σώσουμε ένα μπαούλο με ρούχα θα μπορούμε να μάθουμε πως ζούσαν οι άνθρωποι εκείνοι…» είπε ο κ. Τζανεδάκης.

O Κώστας Τζανεδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, σε μια ιστορική θεατρική οικογένεια, αφού ο πατέρας του Γιώργος συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Γιάννη Τσαρούχη για το θέατρο Τέχνης στην Αθήνα και ταυτόχρονα σε πολλές παραγωγές για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την όπερα στην Ελλάδα. Μαζί με τον πατέρα του δημιούργησε τα χρώματα για τον Zorba, The Greek, πολλές ελληνικές, αμερικανικές και ευρωπαϊκές ταινίες και δημιούργησε τα κοστούμια για τη Μαρία Κάλλας, για τις παραστάσεις της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Δουλεύω με σκοπό την ομορφιά και την τέχνη. Η χαρά της δημιουργίας είναι ατέλειωτη. Αυτό που πέτυχα στη ζωή μου το οφείλω στους απίστευτους Έλληνες σκηνογράφους και ενδυματολόγους, όπως τον κ. Γιώργο Πάτσα, τον Γιώργο Ανεμογιάννη, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Γιώργο Ζιάκα… Αυτούς τους ανθρώπους αγαπάμε και αυτούς υπηρετούμε μέσα από την τέχνη μας» ανέφερε ο κ. Τζανεδάκης που πριν τον «κερδίσει» η Αμερική είχε συνεργαστεί με λαμπρούς σχεδιαστές ανάμεσά τους, ο Β. Φωτόπουλος, ο Σ. Χαρατσίδης, η Λίζα Ζαΐμη, ο P. Brooks και η Ch. Obolensky. «Θυμάμαι έκανα ένα κοστούμι στον Αλέξη Μινωτή και ήταν 48 κιλά υφαντό στο χέρι φτιαγμένο…» είπε χαρακτηριστικά.

Το 1989, προσκλήθηκε από το Shakespeare Theatre στο Folger για να εργαστεί για την πεντηκοστή επέτειο με τον Michael Kahn ως καλλιτεχνικό διευθυντή και την Kelly McGillis. «Δεν δήλωσα ποτέ μετανάστης. Δήλωνα πάντα μέτοικος. Έχω μία τέχνη. Αυτό έχω να δώσω και κάνω επιλογή να πάω στον χώρο που μου δίνει ευκαιρίες να κάνω και άλλα πράγματα. Και μέσα μου υπήρχε το challenge. Ότι εγώ από τη μικρή Ελλάδα μπορώ να έρθω στον χώρο σου και να γίνω καλύτερος…. Και συγκινούμαι με τους Έλληνες που διαπρέπουν στο ΜΙΤ ή σε άλλους οργανισμούς στο εξωτερικό… Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου και την αγαπώ. Αυτόν τον τόπο τον αγαπώ…» τόνισε ο κ. Τζεναδάκης ενώ αποκάλυψε τα επόμενα σχέδιά του που είναι να συστήσει στο αμερικανικό κοινό Έλληνες καλλιτέχνες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μία από τις τελευταίες του δουλειές ήταν στη σειρά «Handmaids tale» που προβάλλεται από την ΕΡΤ, ενώ έχει εργαστεί για πολλά μουσεία, τα Όσκαρ, τις Χρυσές Σφαίρες, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και για όλες τις επιδείξεις μόδας στις ΗΠΑ. Τα χρώματα και τα υφάσματα του Κώστα Τζανεδάκη έχουν ντύσει τη Μαρία Κάλλας, τη Lady Gaga, διάσημα μοντέλα αλλά και τις Χίλαρι Κλίντον και Μισέλ Ομπάμα.

σχετικα ondemand